Nadya Aboyaakoub-Akkouh: passie voor openbaar bestuur

Foto:

Nadya Aboyaakoub-Akkouh, geboren in Rotterdam, is sinds 2015 wethouder. Op de site van de wethoudersvereniging staat een uitgebreid interview met haar

Haar eerste politieke stappen zette ze in haar geboorteplaats, waar ze in Charlois twee jaar deelraadslid  voor de PvdA was. In 2004 verhuisde ze voor de liefde naar Nijkerk. Naast haar werk was ze ook 9,5 jaar raadslid in Nijkerk voor Pro21. De laatste jaren voor haar wethouderschap was Aboyaakoub onder andere ook zelfstandig ondernemer en werkte ze aan de doorontwikkeling van brede scholen tot integraal kindcentra en jeugdparticipatie.

Het wethouderschap vindt ze om een aantal redenen de moeite waard.”Door de spin het web te zijn, aangehaakt te zijn, mensen met elkaar te verbinden. Kansen zien te herkennen en te verzilveren voor Nijkerkse inwoners. Daarnaast kun je, onbedoeld, een voorbeeld en rolmodel zijn voor jonge vrouwen en meisjes als wethouder. Je kunt ze meegeven dat je door niemand beperkt wordt in de mogelijkheden en kansen voor de toekomst. Daarbij ben ik niet alleen een rolmodel voor mijn kinderen, maar ook voor andere kinderen. Een mooi voorbeeld: onlangs liep een HAVO leerlinge met een islamitische achtergrond een dagje met mij mee. Ze zei tijdens deze dag dat ze zo graag met mij mee wilde lopen, omdat ze mij als haar rolmodel zag.Ik vind dat zo bijzonder!”

 

Ze is niet per sé voor meer vrouwelijke wethouders: “Ja, maar ik vind het minstens zo belangrijk dat er meer mannelijke wethouders komen die vrouwen deze ruimte gunnen. Dit heeft ook te maken met een mentaliteitsomslag, weg van het old-boysnetwork. Ik probeer zelf ook een netwerk te creëren waarin ik streef naar ‘paying it forward’. Als vrouw die ‘er al is’ kun je het netwerk van andere vrouwen juist weer versterken. Maak je zelf geen slachtoffer als vrouw, maak van elke uitdaging een kans. Help elkaar ook vooruit, pay it forward. Vrouwen brengen iets anders aan tafel dan mannen, en je hebt allebei nodig om een stad goed te besturen. Datzelfde geldt voor mensen met een andere achtergrond, iedereen brengt iets bijzonders en waardevols aan tafel.”

 

Lees het hele interview op de site van de wethoudersvereniging.

Reacties