Toekomst dierenambulance onzeker

Foto: nijkerk.nieuws.nl

De toekomst van de dierenambulance hangt aan een zijden draadje.

De gemeente Putten laat in en brief weten, dat de dierenambulance niet handelt, zoals de gemeente dat van de hulpverleners verwacht. Putten wilt, dat de dierenambulance enkel honden en katten bij het dierenasiel brengt (alleen dat zijn huisdieren volgens de gemeente). Putten wil niet, dat ook andere dieren worden gebracht en dat doet de dierenambulance wel. Daar wringt de schoen, aldus Wilma Mulder van de Dierenambulance.

Mulder: “Gemeenten hebben de plicht opvang te regelen voor alle rondzwervende huisdieren met een vermoedelijke eigenaar. Dat geldt dus ook voor bijvoorbeeld. kippen, cavia’s, konijnen etc. en daar is Putten op gewezen. Desondanks hebben zij geen opvang geregeld, integendeel de ambulance kreeg het advies geen hanen, kippen, konijnen etc. meer op te halen.”

Naar aanleiding van de controverse in Putten onderzoekt nu ook de gemeente Barneveld, wat de bijdrage van de dierenambulance aan het dierenasiel is. Mochten in beide gemeenten het probleem blijven bestaan, dan stoppen ze met de ondersteuning van de dierenambulance, die zich dan alleen nog in Nijkerk voor dieren in problemen zou kunnen inzetten.

De gemeente Nijkerk is nog niet met een onderzoek begonnen. Dat staat gepland voor september, aldus Alfred de Wild van de dierenambulance.

De onrust onder de vrijwilligers is groot en ze zijn niet zo maar van plan zich er bij neer te leggen. Mochten ze hun werk kunnen blijven doen, hebben ze gelijk een nieuwe uitdaging: de ambulance zelf is aan vervanging toe en dat kost veel geld.

Vorig jaar nog scoorde de dierenambulance met de redding van het zeehondje Hulcky in de haven van de Zuidwal Lster werd het beest weer aan de Waddenzee toevertrouwd.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen