Digitale veiligheid gemeente redelijk op orde

Foto:

In opdracht van de rekenkamercommissie hebben hackers geprobeerd in te breken in de ICT-systemen van de gemeente Nijkerk.

Deze poging tot digitale inbraak werd gedaan in het kader van een rekenkameronderzoek naar digitale veiligheid.

Naar aanleiding van het onderzoek concludeert de rekenkamercommissie dat de gemeente Nijkerk de informatieveiligheid redelijk op orde heeft, vergeleken met andere gemeenten in Nederland. Ondanks diverse beveiligingsmaatregelen zijn er wel kwetsbaarheden gevonden in het netwerk van de gemeente. De rekenkamercommissie doet daarom een aantal aanbevelingen ter verbetering van de digitale veiligheid. Het college van burgemeester en wethouders heeft aangegeven de resultaten van het onderzoek te willen gebruiken om geconstateerde kwetsbaarheden zo snel als mogelijk weg te nemen.

Voor de uitvoering van het onderzoek heeft de rekenkamercommissie professionele hackers van bureau Hoffmann Bedrijfsrecherche BV, afdeling Cybersecurity ingehuurd. Het onderzoek is uitgevoerd in de periode van november 2016 t/m februari 2017. Naar aanleiding van het onderzoek heeft Hoffmann in opdracht van en onder de verantwoordelijkheid van de rekenkamercommissie een uitgebreide rapportage opgesteld, met conclusies en aanbevelingen. De aanbevelingen zijn gericht op het invoeren van een integraal pakket aan maatregelen ter verbetering van de digitale veiligheid. Hierbij kan men denken aan het creëren van veilig gedrag bij de medewerkers en technische maatregelen om zaken af te dwingen en risico’s te beperken.

Het college van burgemeester en wethouders heeft aangegeven dat diverse kwetsbaarheden inmiddels verholpen zijn, sommige daarvan al lopende het onderzoek. Aan alle andere geconstateerde technische kwetsbaarheden wordt gewerkt. De laatste kwetsbaarheden zullen naar verwachting vóór 2018 weggenomen zijn.

Naar aanleiding van het onderzoek heeft de rekenkamercommissie de gemeenteraad via een openbare brief geïnformeerd over de hoofdlijnen en de belangrijkste conclusies en aanbevelingen van het onderzoek. Op de website van de rekenkamercommissie vindt u alle informatie.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen