Pelgrimstochten zijn van alle tijden en alle plaatsen. Tussen
Nijkerk en Amersfoort kunnen wandelaars sinds vandaag in de voetsporen treden van Geertje Arends.
Deze Nijkerkse vrouw ging in 1444 op pad naar Amersfoort om in te treden in het Sint Agnietenklooster, wat de aanleiding was voor het ‘Mirakel van Amersfoort’. De burgemeesters Lucas Bolsius en Gerard Renkema openden zaterdagochtend in Museum Nijkerk het Geertje Arendspad, dat aan deze vrouw herinnert.
Dat er nog altijd sprake is van rivaliteit tussen Nijkerk en Amersfoort bleek wel uit de toespraken van beide burgervaders.
De Nijkerkse burgemeester Renkema trapte af en sprak, met zijn protestantse achtergrond, enkel stichtelijke woorden. Daarna was zijn Amersfoortse ambtsgenoot aan de beurt, die als rooms-katholiek wat ‘Roomse blijheid’ verkondigde. Natuurlijk werden er over en weer steken uitgedeeld, over welke stad nu de mooiste kerktoren van Nederland had en dat Amersfoort Geertje Arends vast wat tegengevallen zou zijn. Uiteindelijk werden Renkema en Bolsius het wel eens dat beide steden elkaar anno 2017 veel te bieden hebben en dat nauwe samenwerking in de regio belangrijk is.
Het verhaal van Geertje Arends is bijzonder. Ze verliet in de winter van 1444 de stad Nijkerk, met in haar bagage een Mariabeeldje dat ze aan het klooster cadeau wilde doen. Toen ze Amersfoort naderde, bedacht ze zich en wierp ze het beeldje in de gracht. Griet Albert Gysen, een Amersfoortse vrouw, kreeg vervolgens driemaal een visioen waarin ze de opdracht kreeg het beeldje uit de met ijs bedekte gracht te halen. Nadat zij dit had gedaan, zette ze het beeldje thuis op haar altaar, waarna haar kaarsen drie keer zo lang brandden. Toen de priester dit hoorde, kreeg het beeld een plaats in de kapel. Dankzij dit ‘Mirakel van Amersfoort’ werd de stad een bedevaartsoord voor pelgrims.
Dit verhaal is te lezen in een uitgebreide routegids, die beide burgemeesters ontvingen uit handen van de bedenker van het pad Wilco Kruijswijk. Hij lichtte toe dat het Geertje Arendspad draait om het thuisgevoel en om onthaasten.
Stadsdichter Bert Jurling verwoordde dit in een prachtig gedicht over pelgrims op een oude route, het spoor van Geertje Arends en onderweg zijn in het landschap. Vervolgens gingen alle aanwezigen naar buiten, waar Bea Berends en Harrie Smorenburg een lied ten gehore brachten. Bea vertolkte de rol van Geertje Arends, die verleid werd door een minnaar. Geertje hield echter voet bij stuk en ging als non het klooster in.
Na dit muzikale gebeuren, startte een groep wandelaars met de route. Die loopt vanaf het museum via onder meer de Oude Amersfoortseweg, door Nijkerkerveen en Hoevelaken naar Stoutenburg Noord om via de wijk Schuilenburg in het centrum van Amersfoort te eindigen aan de voet van de Onze Lieve Vrouwe-toren.
Meer informatie over het wandelpad en het routeboekje is te vinden op
www.gelukkigerwijspad.nl/geertjearendspad .
Bijdrage van Matthias van Bloemendaal