Dak van de Hoeksteen vol zonnepanelen

Op zaterdag 28 oktober is het zonne-dak van basisschool De Hoeksteen, samen met de leden van ZON, feestelijk in gebruik genomen.

Ruim 200 panelen liggen er op het dak. De leden zijn ouders van de leerlingen van de school en wijkbewoners. Dit is het derde dak van Zon op Nijkerk maar het eerste dak samen met een school.

Vorig jaar is op Basisschool De Hoeksteen in Nijkerk een project gestart over duurzaamheid. Een onderwerp daarbij was toepassen van zonne-energie. De HSN (Hervormde Schoolvereniging te Nijkerk) en Zon op Nijkerk hebben samengewerkt om de kinderen te betrekken bij het project ‘Zon op School’. De aftrap van het project was een informatieavond, die door de leerlingen is georganiseerd. Al snel bleken veel ouders geïnteresseerd om zonnepanelen af te nemen bijvoorbeeld omdat hun eigen dak niet geschikt is.

“Een mooi project waarbij ouders, kinderen en wijkbewoners samenwerken aan een meer duurzame wereld, met Zon op Nijkerk en de school”, aldus Jan Blonk, algemeen directeur van de HSN-scholen.

Na een ontvangst vanuit Zon op Nijkerk was er een toelichting van Jan Blonk, directeur HSN-scholen en Peter Antes, die het project als toenmalige directeur van De Hoeksteen opstartte. Daarna was het woord aan wethouder Nadya Aboyaakoub. Zij gaf aan dat ze verheugd was dat duurzaamheid ook op scholen een thema is waarbij ouders en zelfs wijkbewoners worden betrokken. Na de koffie en taart was het tijd voor de leden om het dak op te gaan en een selfie te maken met hun eigen zonnepanelen.

Inmiddels heeft Zon op Nijkerk een tweede schooldak bijna gereed en zijn er vergevorderde gesprekken met meerdere scholen. Op die manier kunnen ouders en wijkbewoners via een lidmaatschap van Zon op Nijkerk meedoen in hun buurt. Dat kan al vanaf één paneel. Zon op Nijkerk werkt ook samen met bedrijven die als ‘dakdonor’ hun dak belangeloos beschikbaar stellen voor de panelen van inwoners van Nijkerk zoals Smink vastgoed BV in Hoevelaken en Kuyer Metaal BV in Nijkerk. Op www.zonopnijkerk.nl is meer informatie is te vinden over projecten en deelname.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen