Beeld Nijkerkerveense kunstenaar onthuld

BARNEVELD – In het hart van onze buurgemeente is vrijdagmiddag het beeld onthuld van de bekendste inwoner van die stad, Jan van Schaffelaar.

De sculptuur is gemaakt door kunstenaar Jan Carel Koster uit Nijkerkerveen die het beeldhouwwerk mocht onthullen. Ook de vader van de kunstenaar, Chris die toevallig ook nog eens jarig was, mocht naast het beeldhouwwerk plaatsnemen want Jan van Schaffelaar heeft zijn gezicht gekregen.

„Eerst dacht ik aan mijn zoon Djuaan van 16, maar voor een legeraanvoerder is hij te jong”, vertelt Koster. Daarna heb ik gedacht aan mijn overleden opa. Dat zou een eerbetoon zijn geweest. Hij leerde mij het ambacht van houtbewerken. De kennis die ik daarmee opdeed, heb ik verlegd naar steen als materiaalsoort. Het gezicht van mijn opa was echter weer te oud. Het is uiteindelijk mijn vader geworden. Ook aan hem heb ik veel te danken. En hij is erg bekend in Barneveld. ”

Jan van Schaffelaar was een legeraanvoerder in de tijd van de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Op 16 juli 1482 zou hij van de belegerde toren van Barneveld zijn gesprongen om zijn manschappen een vrije aftocht te verzekeren. Bij de Oude Kerk in Barneveld staat al sinds 1903 een (tweede) standbeeld van hem.

bijdrage van Kees van den Heuvel (tekst ) en Arjen Gerritsma (foto’s)

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden