Vrijdagmorgen openden de bijna 90-jarige Corrie van ’t Voort- Doppenberg. Zusje van Tijmen Doppenberg en Petra de Jong-van den Akker, de kleindochter van Beert van den Akker een kleine expositie in 't Veense Hart: Lotgevallen
Een paar gebeurtenissen wordt belicht.
Tijdens de inval van de Duitsers in mei 1940 wordt de dienstplichtige soldaat Beert van den Akker uit Nijkerkerveen op 13 mei dodelijk getroffen door Duits vuur. Samen met zijn maat hield hij dapper stand in Ochten waar de Betuwestelling de Duitsers tegen moest houden. Na drie dagen strijd veroveren de Duitsers alsnog de stelling. Een struikelsteen in de Van Dijkhuizenstraat houdt deze gebeurtenis levend.
In november 1944 wordt de 11-jarige Tijmen dodelijk getroffen door een Engels jachtvliegtuig. Hij was aan het spelen in de achtertuin bij familie in de Schoolstraat toen de Engelsen het vuur openden en Tijmen dodelijk troffen. Een noodlottige geschiedenis. Vanaf februari 1945 bouwen en graven de Duitsers middels de organisatie Todt een nieuwe verdedigingslinie, de zogenaamde Pantherstellung. Deze linie liep deels door Nijkerkerveen. Krijgsgevangenen en Nederlandse dwangarbeiders moesten het werk verrichten. Het materiaal werd via de Nijkerkse haven aangevoerd en door onder andere Veense boeren verplicht naar de werkzaamheden vervoerd. De bunker op de Weldammerlaan is een restant van de Pantherstellung.
Op 24 april 1945 als het front langs de Laak loopt en het Veen eigenlijk al bevrijd is, wordt de toren van de grote kerk van Nijkerkerveen nog getroffen door vijandelijke artillerie. Vanaf richting Amersfoort schieten de Duitsers de toren van de kerk in puin. Eén granaat viel op de veeschuur achter het huis tegenover de Grote Kerk van 't Veen (Nieuwe Kerkstraat 62). Klaas Bast werd door die granaat geraakt. Hij is meegenomen door Canadezen en naar het ziekenhuis in Apeldoorn gebracht, waar hij 's avonds overleed door een granaatscherf in zijn hoofd.
Klaas Bast was het broertje van oma Alie Bast- Van Dunschoten.
bron: Veluwe.nl