Cathy van Manen roept de jeugd op: laat je horen

27 aug , 20:31 Nieuws
2014 08 27 fvd in gesprek met jongeren
FvD in Nijkerk had de jeugd van Nijkerkerveen uitgenodigd om mee te praten over de komst van AZC.
Cathy van Manen had de avond belegd omdat dat door één van de jongelui was voorgesteld. Ze kwamen met zijn negenen (5 jongens, 4 meisjes).
Om het gesprek te openen legde Cathy van Manen nog maar eens het FvD-standpunt uit. Ze is de enige in de raad, die tegen de komst van een AZC is. Ze wil de vluchtelingen niet opvangen, omdat "we geen faciliteiten hebben om ze op te vangen." Ze vindt, dat er helemaal geen AZC in de gemeente moet komen en al helemaal niet in Nijkerkerveen. Een goede locatie in 't Veen is er niet, omdat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.
Ze vindt, dat alle nu bekende plekken in Nijkerk ongeschikt zijn. De voormalige Struikfabriek op de rand van de gemeentegrens is misschien een mogelijkheid. Waarop iemand zei: "Lekker daar laten, zo ver mogelijk weg van de mensen. Dan zijn we ervanaf."
Ze maakte tegelijkertijd de kanttekening, dat mensen uit een echt oorlogsgebied wel welkom zijn, vooral bijvoorbeeld gezinnen met jonge kinderen. Van Manen: "Het is wwel een vereiste is dat ze bereid zijn te integreren in Nederland."
Ze legt uit, dat de raad - uit een verantwoordelijkheidsgevoel - voor de komst van het AZC koos, al wordt de Spreidingswet door het nieuwe kabinet ingetrokken.
Het ontlokte één van de jongeren de uitspraak, dat de politiek niet luistert naar wat er onder bewoners leeft. Het is duidelijk, dat het AZC niet gewenst is, "Anders hadden de laatste keer niet zoveel mensen PVV gestemd," zo onderstreepte fractievolger Orély Robbemond.
Van Manen is het daar helemaal mee eens en roept dan ook op over twee jaar op haar partij te stemmen. "Dan valt er tenminste wat te kiezen." Ze geeft toe, dat ze als enig raadslid van haar partij op dit moment niet veel uit kan halen. "Daarvoor zijn we te klein"

Niet veilig

Daarna komen de bekende zorgen - ook van jongelui - op tafel: "Als je langs het azc fietst, voel je je niet veilig, ook niet overdag." Daarna volgt meer een opsomming van alles wat je leest en hoort over niet Nederlanders, zoals In de grote steden is meer dan de helft niet meer Nederlands, hetgeen Van Manen ontlokte "maar we mogen het geen omvolking noemen."
Meer argumenten dan de veiligheid en de te grote invloed op het zo rustige Nijkerkerveen kwamen niet op tafel. Van Manen en Robbemond noemden er nog een paar.
- Als iemand statushouder wordt, wil het COA die zo dicht mogelijk bij het AZC plaatsen
- Een azc is een geldmachine en als dat niet lukt gaan de belastingen omhoog
- Geen veiligheid dus jullie vrijheid wordt ingeperkt
- Vang vluchtelingen op in hun eigen regio (met als reactie van één van de jongeren: "laat ze lekker daar zitten.")

Hoe nu verder

Een van de meisjes vroeg, wat ze nu konden doen. Van Manen raadde de jongelui aan een mail naar de griffie ([email protected]) te sturen met daarin de vraag naar gesprekken met alle raadsfracties.
Bovendien riep ze op op 12 september tijdens de commissievergadering te komen inspreken. Laat je horen, zei ze. Stel je voor 80 jongeren, die ieder 5 minuten komen inspreken. "Dat mag. Ik zou het heel tof vinden", aldus Van Manen.
De Nijkerkse FvD hoopt vurig, dat het nieuwe kabinet het asielbeleid heel anders zal gaan aanpakken. De partij gaat alles uit de kast halen (bodemvervuiling, grondwaterproblemen, bedreigde diersoorten enzovoorts) om de komst van het AZC zoveel mogelijk te vertragen, het liefst te verhinderen.
Van Manen heeft overigens contact met de huidige minister van asielbeleid, De Hoevelakense Marjolein Faber. Faber vertelt haar welke vragen het raadslid aan de gemeente moet stellen.
Tot slot riep Cathy van Manen op "rottigheid te voorkomen."