De groene hypotheekregels, hoe zit het precies?

mei 23 , 22:56 Nieuws
2024 05 23 domicilie 3
Sinds dit kalenderjaar zijn er rondom de hoogte van jouw hypotheek een aantal dingen veranderd.
Zo is er meer ruimte om te verduurzamen en kun je extra lenen wanneer je een woning met een goed energielabel koopt. In dit artikel leggen we je de nieuwe regels uit, zodat ook jij weet wat je extra kunt lenen.

Extra lenen voor aankoop

Vanaf 1 januari 2024 wordt de hoogte van jouw hypotheek gekoppeld aan het energielabel van de woning die je gaat kopen. Met deze nieuwe regeling is het mogelijk om extra te lenen boven op jouw maximale hypotheek. Hoe beter het energielabel, hoe meer je extra kunt lenen. In het onderstaande schema zie je voor elk energielabel het bedrag dat je extra kunt lenen:
2024 05 23 domicilie 1
*Garantie voor energiezuinigheid. Er wordt gegarandeerd dat het energieverbruik niet boven een bepaalde streefwaarde komt.
De bedragen komen boven op jouw maximale hypotheek en zijn dus extra. Het is niet zo dat je minder hypotheek kunt krijgen bij een lager energielabel.

Extra lenen voor energiebesparende maatregelen

Koop je een woning met een lager energielabel? Dan is er een mogelijkheid om extra te lenen voor het verduurzamen van jouw woning. Het extra geleende bedrag moet volledig besteed worden aan het verduurzamen van de woning door te investeren in energiebesparende voorzieningen. Deze voorzieningen zijn: zonnepanelen, isolatie, HR++ beglazing en een warmtepomp. Door deze verduurzaming bespaar je meestal direct op je energierekening en breng je de waarde van de woning omhoog.
Sinds 1 januari 2024 kun je tot €20.000 meer lenen om jouw woning te verduurzamen. De hoogte van dit bedrag hangt af van het energielabel van de woning. Hoe slechter het energielabel, hoe meer je kunt lenen.
In het onderstaande schema zie je bij elk energielabel het bedrag dat extra geleend kan worden voor het verduurzamen van de woning:
2024 05 23 domicilie 2
Echter is het wel zo dat je maar tot 106% van de marktwaarde van de woning kunt lenen. Deze extra 6% mag niet meer zijn dan het maximale bedrag dat afhangt van het energielabel (tabel).
6% > bedrag in tabel
In dit geval mag het bedrag in de tabel extra worden geleend.
6%
In dit geval mag er tot de extra 6% worden geleend.
Rekenvoorbeeld 1:
Een woning met energielabel G heeft een marktwaarde van €250.000. Volgens het schema zou je dan maximaal €20.000 extra kunnen lenen. Vervolgens kijken we naar 106% van de marktwaarde. Dit is €265.000, waardoor de extra 6% €15.000 bedraagt. Omdat je maximaal 106% van de marktwaarde van de woning kunt lenen, mag je in dit geval niet meer lenen dan €15.000.
Rekenvoorbeeld 2:
Een woning met energielabel C heeft een marktwaarde van €450.000. Volgens het schema zou je dan maximaal €15.000 kunnen lenen. 106% van de marktwaarde is €477.000. De extra 6% is nu €27.000. Maar omdat de woning energielabel C heeft, mag er maar maximaal €15.000 extra geleend worden.

Vragen?

Heb jij vragen over de groene hypotheekregels? Neem gerust contact op, de hypotheekadviseurs van Domicilie makelaars , Ze helpen je graag!
advertorial