Het nieuwe ontwikkelcentrum "De Nijverheid"komt aan de Nijverheidsstraat 24.
Het doel is om mensen te helpen die begeleiding of ondersteuning nodig hebben. Dit zijn asielzoekers, vluchtelingen uit Oekraïne, statushouders en mensen met een bijstandsuitkering die hulp zoeken bij het vinden van werk.
Deelnemers krijgen persoonlijke hulp van professionals. Dit kan via onderwijs, dagbesteding of werkgerelateerde dagbesteding.
Voor sommige mensen betekent dit weer wennen aan werken na een lange periode zonder baan. Voor anderen is het een eerste kennismaking met de Nederlandse arbeidsmarkt. Ook kunnen mensen starten met hun inburgering. Vluchtelingen die wachten op hun procedure kunnen hier alvast beginnen met inburgeren.
Het idee achter alle trajecten is dat iedereen, ongeacht hun achtergrond of toekomst, vanaf het begin kan meedoen. Zelfstandigheid, verbinding en ontwikkeling zijn de belangrijkste waarden.
Het Ontwikkelcentrum is niet alleen een plek voor hulp. Het is ook een plek waar mensen elkaar kunnen ontmoeten en met elkaar in contact kunnen komen. Dit gebeurt op een makkelijke manier. Er komen bijvoorbeeld een kringloopwinkel en een koffiehoek. Zo ontstaat er een natuurlijke mix van contact en zinvolle gesprekken met inwoners. Het Ontwikkelcentrum moet zo een belangrijk punt worden in de gemeente. Hier komen ontwikkeling, ontmoeting en meedoen samen.
Het nieuwe centrum heeft ruimte voor ongeveer 120 mensen per dag. Er is plek voor volwassenonderwijs, dagbesteding en werk. De groepen die hier komen zijn Oekraïense ontheemden (ongeveer 300 personen), asielzoekers (ongeveer 278 personen) en statushouders (ongeveer 200 personen per jaar). Ook mensen met een bijstandsuitkering (ongeveer 360 personen) kunnen er terecht.
Programma 'MeeDoen'
In het centrum is er een programma genaamd 'MeeDoen'. Dit programma is gemaakt om elke deelnemer op een waardige en persoonlijke manier te helpen met hun ontwikkeling. Deelnemers zijn minimaal zeven dagdelen per week actief.
Dit programma biedt ook mogelijkheden voor mensen die al betaald werk doen. Voor asielzoekers en vluchtelingen uit Oekraïne is deelname aan 'MeeDoen' verplicht. Voor statushouders en mensen met een bijstandsuitkering wordt gekeken naar hun persoonlijke situatie.
Als asielzoekers en vluchtelingen uit Oekraïne aankomen, krijgen ze twee weken de tijd om te wennen. Dit gebeurt met hulp van professionals en vrijwilligers. Ze krijgen een uitgebreid gesprek met een zorgcoördinator. Deze maakt een plan. Eén deel van het plan is een verwijzing naar de 'MeeDoenbalie'. Daar worden de wensen, mogelijkheden en doelen besproken.
Daarna maakt een 'meedoencoach' een plan voor werk en activiteiten. Dit bestaat uit onderwijs, dagbesteding en werk (vier dagdelen), sport, cultuur, taal en ontmoeting (drie dagdelen). Daarna starten ze snel met hun plan, onder toezicht van de coach. Op de werkplek worden ze geholpen door werkcoaches en leraren. Het traject wordt regelmatig gecontroleerd.
Voor statushouders en mensen met een bijstandsuitkering wordt de normale aanpak gevolgd. Dit gaat via de klantmanagers van de gemeente. Zij kunnen leer/werktrajecten inkopen bij het Ontwikkelcentrum. Dit centrum biedt zo extra hulp aan deze groepen.
Het programma 'MeeDoen' werkt samen met veel partners. Denk aan welzijnsorganisaties, onderwijsinstellingen, sportclubs, culturele organisaties en lokale bedrijven. Het Ontwikkelcentrum is het startpunt. Het is een plek waar mensen ervaring opdoen, dagbesteding krijgen en elkaar ontmoeten. Het helpt mensen om makkelijker mee te doen in de samenleving.
De kosten voor het Ontwikkelcentrum zijn meegenomen in de begroting voor de opvang van asielzoekers. De gemeente heeft afspraken gemaakt over de financiering met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA). Het budget komt uit geld voor asielzoekers, Oekraïense vluchtelingen en statushouders.
Er zijn ook extra inkomsten mogelijk in de toekomst. Dit kan komen uit diensten zoals hovenierswerk, klusjes, de kringloopwinkel en horeca. Ook subsidies kunnen helpen.
Het Ontwikkelcentrum 'De Nijverheid' opent naar verwachting in januari 2026. Maar de opvanglocaties aan de Beurtschipper en de Nijverheidsstraat gaan eerder open. Daarom komt er tijdelijk een 'Ontwikkelcentrum light'. Dit is een programma met activiteiten op de Beurtschipper en andere plekken.