Meer dan 150 mensen verzamelden zich vrijdagmiddag in de Renkemazaal van het gemeentehuis.
Ze hadden allemaal één ding gemeen: een koninklijke onderscheiding. Daarom waren ze ook uitgenodigd voor de eerste Oranjeborrel van de gemeente Nijkerk, een initiatief van burgemeester Tinet de Jonge.
Een rondgang tussen de aanwezigen leverde een grote verscheidenheid op van de aanleiding waarom een lintje was toegekend. Vrijwilligerswerk in de kerk, verpleegtehuis de Pol, het hospice, de brandweer, vakbondswerk en veel en vaak jarenlange inzet binnen verenigingen en stichtingen.
Die onderscheiding droegen ze overigens allemaal op een andere manier. Daarbij viel op, dat vooral de mannen gekozen hadden voor de medaille (officieel het uitreikversiersel), of de miniatuur daarvan. Veel vrouwen gaven vooral het kleine speldje de voorkeur, het zogeheten draaginsigne.
Kijkt u naar een impressie van Ely Hackmann, waarin burgemeester Tinet de Jonge oproept mensen voor te dragen voor een Koninklijke onderscheiding.
Hier nog wat foto's van Arjen Gerritsma.
Gelet op de reacties zal de gemeente serieus moeten overwegen om van de Oranjeborrel een jaarlijkse traditie te maken.
Het toekennen van een lintje gebeurt op voordracht, de indiener moet zich gesteund weten door bijdragen van derden waaruit blijkt dat de voorgedragen persoon terecht in aanmerking komt voor een koninklijke onderscheiding. De aanvraag kost tijd en zeker ook enige moeite, op het moment dat die met succes wordt afgerond is dat een feest voor de ontvanger van het lintje maar ook voor de aanvrager.
Burgemeester De Jonge deed een oproep om meer mensen voor te dragen en gelet op de toch wel lange procedure moet daar nu mee worden begonnen als het lintje in 2026 kan worden uitgereikt. Kijk voor meer informatie op de site van de gemeente.
Bijdrage: Henk Karelsen