Het is binnenkort gedaan met de (graf)rust op de begraafplaats van
Nijkerk.
De schop gaat in de grond, de gemeente wil graven gaan ruimen. Verder wordt de looptijd van nieuw uitgegeven graven verkort.
We schreven eerder over die wijzigingen in het belei d, die vraagtekens oproepen bij Henk Karelsen.
Hij schreef de gemeente hierover een brief.
In het recente verleden was het allemaal duidelijk, zo stelt hij. Er waren huurgraven voor een periode van 25 jaar en “eigen graven” voor een periode van 50 jaar. De looptijd van huurgraven kon niet worden verlengd, die van koopgraven wel. En graven uitgegeven voor onbepaalde tijd, die bevinden zich hoofdzakelijk op het oude deel van de begraafplaats. En aan dat laatste wil de gemeente gaan trekken, een geldkwestie zo stelt Karelsen. Opeens moeten rechthebbenden gaan betalen voor het in stand houden van zo’n graf. Onder de noemer een bijdrage voor onderhoud van de paden. In het geval er geen nabestaanden of andere rechthebbenden gevonden kunnen worden, wordt het graf geruimd. Op grond van welk juridisch kader is niet duidelijk. De graven zijn ooit aangekocht door de mensen die er nu in zijn begraven, voor onbepaalde tijd en zonder de aanvullende voorwaarden zoals die nu in beeld komen.
Henk Karelsen: "Ik heb tegen de nieuwe plannen dan ook bezwaar aangetekend."
De looptijd van nieuwe eigen graven was in principe prima, 50 jaar is een uitstekende termijn. De wijziging van pas enkele jaren geleden, dat kon worden gekozen voor een termijn van naar keuze tussen de 20 en 80 jaar, maakte het zelfs nog beter. Nu wil men opeens terug naar een keuze van 20 of 30 jaar, een enorme verslechtering. Wel kunnen nabestaanden de rechten, uiteraard tegen betaling van steeds verder oplopend leges, verlengen. Maar in deze tijd waarin zelfs tweeverdieners soms moeilijk de financiële eindjes aan elkaar kunnen knopen, kan het wel zo zijn dat de wil er wel is, maar het geld niet. Uiteraard worden er ook mensen begraven die geen nabestaanden hebben, daar verdwijnen deze graven dus zo zondermeer na de nieuwe looptijd. Want een betaling verwachten van een achterneef of nicht is uiteraard een utopie.
Maar goed, het meest afkeurenswaardige is - volgens Karelsen - het ruimen van graven, uitgegeven voor onbepaalde tijd. Soms zijn graven in vervallen staat en is er weinig tot geen onderhoud. Dat kan verschillende oorzaken hebben. De gemeente kan ook voor zorgen dat oude graven er spik en span uitzien. "Zo was ik enige tijd geleden in Veendam en een begraafplaats die ik daar bezocht leek meer op een openluchtmuseum. Graven van soms meer dan 200 jaar oud waren in nieuwstaat. Het kan dus wel. Het enige juiste is dus de graven voor onbepaalde tijd met rust laten en de looptijd van nieuwe graven niet bekorten. Dat de leges voor nieuwe graven verder omhoog gaan is niet te voorkomen, maar met een keuze van tussen de 20 en 80 jaar is er voor ieders portemonnee wel een mogelijkheden tot aankoop van een graf. Ik hoop dat meer mensen schrikken van het voorgenomen nieuwe beleid en aan de bel trekken bij de gemeente, voordat de schop erin gaat en graven worden geruimd."
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen?
Like dan ook onze Facebookpagina ,
volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden.
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]