H.C.Bot: Van autogordelregels tot evenementregels, het is maar een kleine stap

14 aug , 17:46 Nieuws
2023 08 18 c bot 1 1 1 1 2 2 1 1 1 1
Verandering is iets waar veel mensen niet van gediend zijn.
We hebben ooit zonder autogordels rondgereden en rookten ongegeneerd in cafés. Reflectoren op fietsen? Die waren plots verplicht, en de brommerhelm werd er met tegenzin doorheen gedrukt. De wereld leek soms te klein voor zulke absurde regels, vonden velen toen.
Maar kijk ons nu: het idee om op een terras te roken is al bijna ondenkbaar en zonder helm op een brommer stappen wordt gezien als spelen met je leven. "Het kan verkeren," zei Bredero ooit, en dat geldt zeker voor de maatschappij waarin we leven.
Wat hebben we al niet allemaal doorstaan en moeten we nog verduren?
Neem bijvoorbeeld "De Nacht van Nijkerk." Ooit een bruisend, vrij toegankelijk evenement, nu een besloten aangelegenheid. Een verandering die voor sommigen moeilijk te verteren is. Maar hoe is deze avond ooit begonnen? Weet iemand dat nog? Was het de "De Nacht van Nijkerk" zoals hij ooit bedoeld was, of is er door de jaren heen veel veranderd? Naar verluidt, begonnen door een bekende kroegbaas, waar je een bitterbal bij je saté kreeg en een uitgeslapen ondernemer, was het ooit een feest vol kortingen in de winkels en live muziek in de cafés, met winkels die tot middernacht openbleven en de kroegen zelfs een uurtje langer. Dat was de originele "Nacht van Nijkerk."
En nu? Nu blijkt dat landelijke regelgeving roet in het eten gooit, en de gemeente kon niet langer soepel zijn met vergunningen. Misschien is dit niet hoe het evenement de komende jaren zal blijven, maar voor nu is het wel de realiteit. En die omliggende plaatsen waar alles nog schijnt te mogen? Is dat echt zo? Zijn we wel goed geïnformeerd? Misschien wachten die gemeenten simpelweg nog een jaartje voordat ze, net als Nijkerk, strenger worden.
We voelen ons ‘opgehokt’, las ik ergens. Nee, in een voetbalstadion ben je lekker vrij, en die zitten nog altijd vol. En laten we eerlijk zijn, een paar weken geleden was er nog een fantastisch feest in Hoevelaken – ook gemeente Nijkerk – en daar was de sfeer geweldig.
"De Nacht van Nijkerk" is niet meer wat het ooit was. Misschien is het tijd om terug te gaan naar de kern: gezellig shoppen met leuke kortingen en daarna binnen genieten van een bandje.
Proost en een heel gezellige "Nacht van Nijkerk" gewenst, hoe die er dit jaar ook uit mag zien.
Bijdrage van H.C.Bot
Columnisten hebben de vrijheid hun mening te geven en hoeven zich niet te houden aan de journalistieke regels voor objectiviteit.
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen?
Like dan ook onze Facebookpagina.
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon , of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden.
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]