Horecafaillissementen nemen toe

jun 20 , 10:23 Nieuws
2024 06 20 horeca uvv
AMERSFOORT - Het aantal faillissementen in de horeca in de regio Amersfoort stijgt al sinds begin dit jaar.
Opvallend is dat het aantal WW-uitkeringen voor werknemers in de horeca nauwelijks toeneemt, ondanks de sluitingen van horecazaken. De krapte op de arbeidsmarkt in de sector zorgt ervoor dat veel werknemers snel weer aan de slag kunnen bij een andere horecagelegenheid.

Faillissementen door hoge kosten en corona schulden

Steeds meer horecaondernemers komen in de problemen door de hoge energie- en personeelskosten, schulden uit de coronatijd en de smalle marges. Eetgelegenheden zoals restaurants vormen de grootste groep binnen de horecafaillissementen. Het aantal werknemers dat bij een faillissement betrokken is, is de laatste jaren verviervoudigd in de horeca.

Toch krapte op de arbeidsmarkt

Ondanks de toename van faillissementen is er nog steeds een groot tekort aan personeel in de horeca. Bediening, fastservicemedewerkers en koks zijn hard nodig. Werkgevers hebben veel moeite om vacatures te vullen en personeel te behouden. Dit leidt tot een hoge werkdruk en problemen met de bedrijfsvoering.

WW-uitkeringen stijgen licht

In mei 2024 steeg het aantal WW-uitkeringen in de horeca in Amersfoort met 10,8%. Dit komt neer op slechts 11 extra WW-uitkeringen. De totale werkloosheid in de regio nam met 0,9% toe. In vergelijking met mei 2023 is het aantal WW-uitkeringen in de horeca met 9,9% gestegen.

UWV: lichte groei horecabanen verwacht

Ondanks de faillissementen voorspelt UWV voor de komende twee jaar een lichte groei van 200 horecabanen in Amersfoort. De krapte op de arbeidsmarkt en de komst van nieuwe horecazaken, met name in bezorging en fastfood, zorgen voor deze verwachting.

Toekomst onzeker

Of de toename van faillissementen doorzet en gevolgen heeft voor de werkloosheid in de horeca, is nog onduidelijk. De krapte op de arbeidsmarkt en de komst van nieuwe horecazaken lijken voorlopig de WW-uitkeringen laag te houden.
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina.
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram, Mastodon en Threads , of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]