INGEZONDEN BRIEF: Snapt u het nog?

18 jul , 14:39 Nieuws
snapshot
Op 15 juli lezen we in de media, dat het COA de gemeente Nijkerk “heeft laten weten” dat er de volgende dag 40 statushouders geplaatst gaan worden in hotel Ampt van Nijkerk.
Op dezelfde dag lezen we dat ABZ Diervoeding te horen heeft gekregen dat de schorsing die ze hadden aangevraagd van de omgevingsvergunning met betrekking tot de huisvesting van een andere groep van 40 statushouders in de dependance naast het gemeentehuis is afgewezen. Deze schorsing was aangevraagd in afwachting van een uitspraak over het bezwaar dat ze hebben ingediend tegen de betreffende omgevingsvergunning. Deze rechtszaak komt 12 september voor de rechter.
De gemeente zit toch maar in een lastige positie. Het COA “laat weten” dat er de volgende dag 40 statushouders komen en voor de 40 die al eerder werden opgevangen volgt een rechtszaak. Daarnaast zijn ze nog aan het zoeken naar een locatie waar in 2025 nog eens 278 asielzoekers kunnen worden opgevangen. Het COA is hierbij de partij die met bonussen en boetes de gemeente in gijzeling houdt.
Gelukkig hebben we in Nijkerk de media, want anders was het echt niet meer te volgen. Natuurlijk heeft de gemeente zelf een afdeling Communicatie en deze heeft een extra medewerker aangetrokken voor  de communicatie over de asielproblematiek. Helaas komen die niet veel verder dan het organiseren van  bijeenkomsten waarbij de bewoners van Nijkerk stickers mogen plakken op een landkaart.
De actiegroep Nijkerkerveen is de afgelopen periode bezig geweest met een berekening van het aantal asielzoekers en statushouders die we in Nijkerk tot 2030 kunnen verwachten. Wat zijn de gevolgen hiervan?
Deze grondige analyse hebben we aan alle politieke partijen verzonden.
Uit deze onderbouwing blijkt dat het huidige systeem tot 2030 een tekort zal opleveren van ruim 450 woningen. Hierbij is er vanuit gegaan dat 35% van de nieuw te bouwen woningen beschikbaar komen als sociale huurwoning of goedkope koopwoning. We komen dus 450 van dit soort woningen tekort, waarbij er  vanuit is gegaan dat voor de huidige bewoners of hun kinderen er helaas tot 2030 niets meer beschikbaar  is.
Als de gemeente niet in staat is u van de juiste informatie te voorzien, dan nemen wij graag zelf deze taak voor onze rekening. Niet alleen de ontwikkeling van het aantal statushouders van de afgelopen jaren, maar  ook de prognose op basis van het aantal personen in opvang op langer termijn hebben wij voor u gemaakt.
Wilt u meer weten over onze onderbouwing? Kom dan naar het spreekuur van de actiegroep op zaterdag van 14.00 tot 16.00 uur voor het stellen van vragen of delen van informatie.
Actiegroep Nijkerkerveen
2024 07 18 aantallen asielzoekers
De redactie is niet aansprakelijk voor de inhoud van de ingezonden brieven, maar behoudt zich het recht voor brieven in te korten.