Jeugdgemeenteraadsleden gaan niet de politiek in

23 feb 2023, 13:01 Nieuws
2023 02 23 holk jeugdgemeeteraad
Leerlingen van het winnende kindcentrum Holk hebben hard gewerkt aan een oplossing om voedselverspilling tegen te gaan.
Ze blikken terug op de voorbereiding en het debat zelf. Ook kijken ze vooruit.

Het voorstel

Na een poos wikken en wegen kwamen ze met het winnende idee; een receptenboek om eten tot de laatste hap goed te benutten.
Het is receptenboek is goedkoop om te drukken, slechts vijftig cent per stuk. Elk gezin krijgt er één om aan de slag te gaan. Een boek is daarnaast geschikt voor iedereen. Het leek de jongens ook gaaf om een app te ontwikkelen, waar de recepten op te vinden zijn. Alleen is dat duurder. Bovendien zullen ouderen hier misschien minder gebruik van maken.

De uitvoering

Ook over de uitvoering is al goed nagedacht. De leerlingen hebben een prototype gemaakt. Dat presenteerden ze als voorbeeld. Dit voorbeeldreceptenboek wordt meegenomen in de uitvoering van het plan. Af en toe stelt de gemeente hun nog wat vragen, maar de basis ligt er al. Straks is het boek - als het goed is - in de supermarkten van Nijkerk te vinden. Het lijkt ze gaaf, als het boek straks in een oplage van tienduizend exemplaren gedrukt zullen worden. Maar het belangrijkste is toch dat er echt minder voedsel verspild zal worden.

De tegenpartij

Andere basisscholen hebben ook nagedacht over een oplossing. Zij stelden een voedselkastje voor. Hier kunnen mensen eten en drinken neerleggen en meenemen om minder voedsel te verspillen. Maar eigenlijk gaat dit meer om armoede bestrijden dan om voedselverspilling, aldus de leerlingen van kindcentrum Holk. Die kastjes staan trouwens al in onze gemeente . Zo’n kastje is daarnaast ook duur, vertelt een van de groepachters. "Wel vierhonderd euro per kastje! Dat past nauwelijks in het budget, dat de gemeente heeft."

Het debat

Toen na het gezamenlijk eten het debatteren begon, ontstond er gezonde spanning. "Het is toch wel even gek om jezelf door de microfoon te horen." Maar eenmaal bezig viel het hen alles mee. De teksten waren van tevoren goed voorbereid. Ze hadden les gekregen in hoe ze konden debatteren en wisten hoe de microfoon werkt. Ondanks de overwinning zijn de jongens het er unaniem over eens dat ze later nooit zelf de politiek in willen. "Het was echt leuk om een keer mee te maken, maar de politiek is wel erg serieus en vaak veel gedoe."
Meer lezen? Klik hier. dan hier .
bijdrage van Laura Dekens

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen?
Like dan ook onze Facebookpagina.
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .

Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden.
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]