Zaterdag 22 september was het echtpaar Van de Ploeg 60 jaar getrouwd
Maandag kwam de burgemeester langs met de gebruikelijke bos bloemen.
Kees van de Ploeg is geen onbekende. Hij heeft 3 generaties les gegeven in Nijkerk.
Hij is geboren op 23 april 1934 als oudste in het gezin Van der Ploeg, in Andijk. Vader was ‘hoofd der school’. In zijn tienerjaren verhuisde het gezin, dat inmiddels uitgebreid was met nog een zoon en twee dochters naar het Friese plaatsje Kollum. Ook daar was vader schoolhoofd.
Dieuwke Ozinga is geboren in Kollum, op 11 september 1935. Vader bezat een kruidenierszaak, een zogenaamde Végé. Na generaties van langs de deuren gaan met koopwaar, eerst lopend, toen met een hondenkar, later met een auto, was er nu een generatie Ozinga die een heuse winkel bezat. Dieuwke is de jongste van 7 kinderen.
Via wederzijdse vrienden leerden Kees en Dieuwke elkaar kennen. Ze trouwden in 1958 in Kollum en hij kreeg een baan in Nijkerk, in het onderwijs. Er was woningnood, maar gelukkig, omdat ze getrouwd waren, kregen ze een flatje aan de Ruyterstraat. Daar werd in 1963 dochter Margriet geboren. Kees van de ploeg bestempelde een flat als een ‘uitkijkpost naar iets beters’ en toen de eerste palen van de wijk Paasbos in de grond werden geslagen, waren ze er als de kippen bij en woonden ze een aantal jaren aan de Sparrenlaan. In die periode werden zoon Rienk (1966) en dochter Benike (1969) geboren. Daarna woonden ze nog een tijdje aan de Seringenlaan en in 1977 deed het eerste koophuis zijn intrede aan de Valkenhof. Daar wonen ze nu nog met veel plezier.
Hij is begonnen op de Kolkschool, waar nu de eerste uitbreiding van het gemeentehuis staat, daarna in huize de Brink, waar de oliekachel steeds ‘ontplofte’, toen jaren aan de in 1964 gebouwde Oranje Nassauschool, waar nu de Boni staat. En de laatste jaren aan de huidige Oranje Nassauschool, aan het Eykmanplantsoen.
Met veel plezier heeft hij dat al die decennia gedaan. Hij heeft diverse generaties langs zien komen. Het lesgeven zat in zijn bloed. Oud- klasgenoten herinneren zich nog wel dat het plafond in de klas volgeplakt was met kaartjes, om zo de stand van de zon in de verschillende seizoenen aan te geven en de kinderen te leren hoe het zit met het draaien van de aarde, zon en maan.
In 2007 sloeg het noodlot toe. Jongste dochter Benike werd in 2007 ernstig ziek. Ze was toen 37 jaar en had een man en 2 kleine zoontjes. Toen ontdekt werd dat zij darmkanker had, was het eigenlijk al te laat om nog te kunnen genezen. Na 5 jaren tussen hoop en vrees is zij in februari 2012 gestorven. Dat blijft een wond in de familie.
Dieuwke van de Ploeg had geen betaald werk, maar was overal te vinden als vrijwilliger. Bijvoorbeeld als organist/ pianist bij de Vrouwenbond en bij de weeksluitingen in huize St Jozef, bij de administratie van het kerkelijk bureau van de Gereformeerde Kerk, als coördinator van de jaarlijkse collecte voor het KWF.
Ze kregen tussen 1988 en 2006 zeven kleinkinderen. 5 kleinzonen en 2 kleindochters.
Maar liefst 3 kleinzonen hebben in hun doopnamen de naam ‘Cornelis’. Daar is opa Kees natuurlijk trots op!
Ondanks hun leeftijd, is het echtpaar uitzonderlijk vitaal. Al jaren wordt er elke dag gefietst (zo’n 30 km) op de elektrische Flyers. Hij doet bovendien elke avond oefeningen om fit te blijven en alle spiergroepen een beetje lenig te houden. Zij hebben eigenlijk nog nergens hulp bij nodig en genieten van hun leven met veel hobby’s zoals astronomie, fotografie en lezen. Ze leven sober. Geen vaatwasser, geen magnetron en ze drinken en roken niet.