Lastig: Waar kies jij voor als er minder geld is?

17 jan , 22:29 Nieuws
2024 01 17 meepraten over beleid 2
Lastig, dat was ongeveer de meest gehoorde kreet op de drie avonden, waar mensen mee kwamen denken over een grote lokale bezuinigingsoperatie.
Die staat vanaf 2026 voor de gemeente op stapel. Vanaf dan kan er jaarlijks 4 miljoen minder uitgegeven worden. "Hoe we zover komen, is een ingewikkeld vraagstuk," volgens wethouder Audrey Rohen . Daarom heeft ze de hulp van de inwoners ingeroepen. Je kunt met behulp van een app (of op papier) meedenken.
Behalve die app werden er ook in iedere kern een avond georganiseerd om er over verder te praten en verder mee te denken. De laatste avond was woensdagavond in de Stuw. Alles bij elkaar kwamen op die drie avonden 15 mensen af. Een van de aanwezigen: "Jammer dat er zo weinig belangstelling voor is. Nu hebben we de kans en laten veel mensen het afweten. " De wethouder vond het kwantitatief inderdaad tegenvallen, maar kwalitatief was ze heel tevreden: "Het waren goede gesprekken."
2024 01 17 meepraten over beleid 1

De onderwerpen

  • iedereen doet mee,
  • bestaanszekerheid voor iedereen,
  • samen voor veiligheid,
  • sterke economie in een vitale samenleving,
  • duurzaam leven,
  • een thuis voor iedereen,
  • schaarse ruimte goed gebruiken.

Alles is belangrijk en toch moet je kiezen

Als eerste was de wethouder op zoek naar wat mensen als het meest belangrijke onderwerp van de vragenlijst kiezen. Dan bleken bijna alle onderwerpen te zijn. Schaarse ruimte komt wat minder aan bod dan bijvoorbeeld bestaanszekerheid, veiligheid en huisvesting.
Per onderwerp daagde de wethouder de mensen uit een keuze maken uit de dingen "die de gemeente moet blijven doen." Dat blijkt vervolgens heel lastig voor de deelnemers. Vooral omdat alles met alles in verband staat.
Op bijna alle onderwerpen waren de meningen over "de dingen, die de gemeente moet blijven doen" behoorlijk verdeeld. Maar de wethouder haalde toch een paar krenten uit de discussiepap en liet die noteren. Die zullen later in de verslagen teug komen. Zo mag er bijvoorbeeld op Sigma en op bibliotheek niet bezuinigd worden. Daar was men het wel over eens.
Niet aan bod kwamen de dingen, die door de gemeente wel geschrapt zouden kunnen worden. Dat zijn dan de dingen, die van de deelnemers geen hoge prioriteit kregen. Naast dingen schrappen, niet meer doen, kan de gemeente er ook voor kiezen de OZB te verhogen. Daar was men erg huiverig voor. "Kijk eerst maar eens, of het beschikbare geld door de gemeente wel doelmatig besteed wordt."
De app invullen kan nog altijd . Bovendien komt er nog een on-line bijeenkomst. Die is dinsdag 23 januari, 19.30 – 20.30 uur. Daar kun je via de app aan meedoen.
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina.
Volg ons op Twitter, LinkedIn, Instagram en Mastodon , of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]