Levenslicht ook in Nijkerk

16 jan 2020, 14:47 Nieuws
2020 01 16 levenslicht 01
In het kader van vrijheid">75 jaar vrijheid wordt donderdagavond in Rotterdam een tijdelijk lichtmonument onthuld.
Het monument, dat bestaat uit lichtgevende herdenkingsstenen is gemaakt door kunstenaar Daan Roosegaarde en staat symbool voor het aantal Holocaustslachtoffers uit Nederland. Na de presentatie in Rotterdam gaan de stenen naar diverse gemeentes in Nederland waar het kunstwerk in kleinere vorm te zien zal zijn. Één van die gemeentes is Nijkerk.
Woensdag 22 januari onthult de gemeente Nijkerk het tijdelijk lichtmonument. Hiermee herdenkt Nijkerk 48 vermoorde Joodse stadsgenoten. Dit is een onderdeel van de herdenkingen en vieringen rondom 75 jaar Vrijheid. Rond half twaalf 's morgens helpen groep 7 van de Ichthusschool en groep 8 van Daltonschool Corlear mee het monument op te bouwen in de etalage van verhoog Muziek (aan de Nieuwwstraat 2). Om 17.00 uur is de officiële onthullingsplechtigheid, met medewerking van Louk de Liever (Nijkerkse overlevende van de Holocaust), burgemeester Gerard Renkema en Wethouder Marielle Broekman.

Levenslicht

Het landelijk monument bestaat uit 104.000 lichtgevende stenen, die staan voor de 104.000 slachtoffers van de Holocaust. De kunstenaar heeft voor stenen gekozen omdat zowel in de Joodse herdenkingstraditie als die van de Roma- en Sinti cultuur, stenen erg belangrijk zijn.
Onder de naam 'Levenslicht' wordt het monument na donderdag als het ware verdeeld over de gemeentes die zich aangemeld hebben voor het project. Zij krijgen elk een hoeveelheid stenen waarmee ze een eigen herdenkingsplek kunnen inrichten. De stenen zijn zo gemaakt dat ze in het donker oplichten.

Educatie

Speciaal voor scholen ontwikkelt het Joods Cultureel Kwartier (JCK) een online leeromgeving die aansluit bij Levenslicht. Leerlingen vanaf 10 jaar leren over en onderzoeken joods leven in hun buurt en herdenken slachtoffers van de Holocaust. Kijk op: joodsmonument.nl/onderwijs