Museum Nijkerk geeft bewoners van De Pol tijdelijk een lach en geheugen terug

12 aug , 17:17 Nieuws
2024 08 12 museumschatten 1
Maandagochtend was het zover: de vrijwilligers van Museum Nijkerk stonden klaar in zorgcentrum De Pol voor ''Museumschatten''.
Dat is een aanbod van Museum Nijkerk waarbij vrijwilligers met allerlei voorwerpen van vroeger naar het zorgcentrum gaan, zodat vele bewoners die dementerend zijn onmiddellijk een herinnering en een lach terugkrijgen.
Edith de Jong: "Zo geef je deze mensen wat ze veelal kwijt zijn: geheugen en plezier. Van de tafel vol spullen zoals klompen, een oude telefoon, een roerzeef etc. wordt steeds een ander item voorgehouden aan de bewoners en dan komen de verhalen vanzelf op gang. De vrijwilligers van Museum Nijkerk, Bram Berends en Anno Bolhuis, zijn vol energie en gaan steeds het contact aan."
Bij het zien van de klompen zegt een bewoonster: 'die moesten we vroeger schoonmaken met witte kalk!' En: "alleen zondag hadden we schoenen aan". Bij het zien van een blikje voor pruimtabak werd genoemd:' "Pruimtabak moesten we voor vader halen, maar we waren steeds na zessen, achterom bij de winkel dan maar weer."
Het doel van Museumschatten is dat de bewoners zo veel mogelijk aan het woord zijn en dat door het tonen van de spullen er verhalen op gang komen.
De Jong: "En dat werkt! Vanuit de gedachte dat als men niet meer zelf naar het museum kan, dat het museum naar de mensen tóe gaat."
Afsluitend speelde Bram Berends op viool en werden er met elkaar liedjes van toen gezongen, met herkenning en een glimlach als gevolg.