Oorlogsverhaal over gijzeling in stadhuis opnieuw verteld

15 apr , 13:37 Nieuws
2025 04 15 verhaal gijzeling oude raadszaal003

In de nacht van 30 september op 1 oktober 1944 pleegt het verzet een aanslag op een Duitse auto met vier Duitse militairen.

De plek van de aanslag is de Oldenallerbrug op de weg van Nijkerk naar Putten, in de gemeente Putten.

Als represaillemaatregel houden Duitse soldaten een razzia in Putten en zetten ze het dorp in brand. In totaal worden er 659 mannen opgepakt. 601 van hen worden gedeporteerd naar Neuengamme. Er zullen maar 48 mannen terugkeren.

Omdat het voor de Duitsers in het begin niet duidelijk is of de aanval heeft plaatsgevonden op het grondgebied van Putten of van Nijkerk, worden ook in Nijkerk mannen en vrouwen opgepakt. Nijkerkse burgers van aanzien, waaronder de burgemeester, worden in de raadszaal van het stadhuis als gijzelaars gevangengezet. Deze maatregel is bedoeld als afschrikmiddel, om mensen te doen afzien van verdere aanslagen.

Bijna vijftig mannen en vrouwen leven, opeengepakt, dagenlang in de veronderstelling dat er een executie zal plaatsvinden. In Nijkerk is de afloop gelukkig anders dan gevreesd: na een paar dagen worden de aanwezige vrouwen één voor één vrijgelaten. De mannen worden langer als gijzelaar vastgehouden, tot wel 61 dagen. Op 1 december worden de laatste mannen vrijgelaten, behalve de drie jongsten. Zij komen op 5 december 1944 vrij.

bron: Mijn Gelderland

Bovenstaand verhaal vertelde Jan Cozijnsen (Voorzitter Museum Nijkerk) dinsdagmiddag aan veel belangstellenden in de tegenwoordige trouwzaal van het oude stadhuis.

Volgens de organisatoren was het een moment van bezinning. Dat maakt deel uit van de activiteiten rondom 80 jaar bevrijding en biedt de gelegenheid om verhalen te delen, herinneringen levend te houden en samen de waarde van vrijheid te koesteren.

Omdat het verhaal rond lunchtijd veteld werd, lagen er broodjes klaar.

2025 04 15 verhaal gijzeling oude raadszaal006