In de categorie 'Dromen, durven, doen', hierbij mijn droom voor Nijkerk die op korte termijn werkelijkheid zou kunnen worden, en volgens mij ook gaat worden:
Het is een soort stilte voor de storm. Het Oosterpoortgebied lijkt al een tijdje klaar te zijn maar je kunt er nog niks. Ik fiets en rijd er regelmatig langs, ik vind het nu al prachtig maar het LEEFT nog niet.
Ik heb oude foto's gezien van het Molenplein, ècht oude foto's, en dan was het er stampvol mensen en bedrijvigheid. Ik heb het dan wel over de eerst helft van de vorige eeuw. Het Molenplein was toen het bruisende hart van Nijkerk, dáár werd de handel gedreven en ontmoette men elkaar.
En nu? Zou het nu weer dat bruisende hart worden? Vol verwachting klopt mijn hart... Rond de tijd dat ook de goedheiligman weer voet op Nijkerkse bodem zal zetten, zal het nieuwe Molenplein eindelijk echt in gebruik genomen worden.
De winkels die er komen zijn druk bezig met de voorbereidingen om ergens in de komende weken hun deuren te kunnen openen. Ik lees erover in de kranten en zie dat het een mooi rijtje van winkels en ketens is. Mooie concepten met veel ambitie, en zo hoort het ook! Ondernemen is voorwaarts gaan, geloven in eigen kracht en niet te bang zijn voor 'mogelijke bedreigingen' van buitenaf.
Ik denk aan de verhalen in het boek Verdwenen bedrijven in Nijkerk, waar ik vanuit mijn uitgeverij aan werk, en weet dat er in het verleden vaak protest ontstond als er nieuwe spelers op de markt kwamen. De angst daardoor omzet te verliezen zorgde ervoor dat men dwars ging liggen en het is meer dan eens voorgekomen dat daardoor ambitieuze plannen niet door gingen, waarvan je achteraf kunt zeggen 'Oh, wat zonde, dat had Nijkerk goud opgeleverd!' (Denk aan de eerste Ikea-vestiging die hier in Nijkerk had kunnen komen te staan!)
Komend uit een ondernemersfamilie snap ik de angst om de eigen broodwinning te verliezen, maar ik weet ook als geen ander dat een winkelgebied concurrentie nodig heeft om sterk te worden. De winkels zelf worden gedwongen om het beste uit zichzelf te halen, maar bovendien versterkt het elkaar als winkels zich bij elkaar vestigen. Ondernemen in je eentje lukt niet: je hebt context – omgeving – nodig om de mensen te trekken. Die 'publiekstrekker' waar in al die jaren van gesteggel rondom de Oosterpoort steeds op gehamerd werd, die is ook echt nodig. Maar niet alleen de koploper-winkels zullen straks een goed inkomen kunnen hebben, in de slipstream van hun succes zullen ook andere winkels het makkelijker krijgen. Wanneer het om 'shoppen' gaat (dus niet de dagelijkse boodschappen, al is het maar wàt makkelijk als je die kunt combineren met winkelplezier), wil je als consument immers gezelligheid, sfeer, keuze, en een mooie entourage.
De entourage is er: het Oosterpoortgebied en het Molenplein zijn geweldig mooi geworden en hebben een heuse stadse uitstraling. Wat de keuze aan winkels betreft zit het straks ook wel goed. Zeker in combinatie met het bestaande winkelgebied kun je als Niekarker toch niet klagen over wat er te koop is.
En de sfeer en gezelligheid? Die moeten we maken met de mensen, met zijn allen. Lekker vaak naar de stad, winkelen, elkaar ontmoeten, terrasje pakken... Ik zie het helemaal voor me: Nijkerk wordt na ruim 600 jaar eindelijk een echte stad!
Niet meer die truttigheid en dat over eieren lopen, maar nieuwe mogelijkheden en initiatieven omarmen en er met zijn allen volop van genieten dat we na zo ontzettend veel jaar straks weer een prachtig Nijkerks centrum hebben! Ik kan niet wachten!
Over Merit Roodbeen
Merit Roodbeen is opgegroeid met en tussen de boeken. Na haar studie Nieuwgriekse Taal- en Letterkunde heeft ze jarenlang gewerkt bij boekhandel Roodbeen, waar ze ook eigenaar van is geweest. Inmiddels heeft ze de overstap gemaakt naar de uitgeverij, en heeft ze haar eigen uitgeverij Nabij Producties. Ze woont sinds 1994 in Nijkerk met haar man Robert, met wie ze drie kinderen heeft.
LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Marcelle Warringa, Merit Roodbeen, Monique van Rooyen - Staal en Wendy Traa bezig houdt.
Elke maandag een nieuwe column online.