PRO21 maakt zich zorgen over DAC

11 feb 2014, 23:03 Nieuws
isde2s9h7nn99h2zqmwhg5l1r 2014 02 11 kringloop

Onlangs bezocht een delegatie van PRO21 DAC Nijkerk aan de Nijverheidsstraat. De politici waren onder de indruk, maar ook bezorgd. Hoe moet het straks in 2015 verder.Voor Nadya Aboyaakoub-Akkouh en René Ruesen was de krngloopwinkel een winkel met een groot assortiment kleding, schoenen, meubels en zo. Maar bij hun bezoek maakten ze kennis kennis met de wereld achter deze kringloop.

Susan Alewijnse (activiteitenbegeleider van GGZ Centraal): "DAC Nijkerk is een dagactiviteitencentrum met een eigen inloop en biedt plaats aan mensen die voor dagbesteding komen met als belangrijkste doelen: ontmoeting, steun, activiteiten, werken en leren. We werken samen met 's Heerenloo aan het kringloopproject ‘Goed Bezig’ in Nijkerk. Via de inloop is er de mogelijkheid elkaar te ontmoeten en ondersteuning te krijgen waar het nodig is. Bij het DAC komen 35 mensen. "

Krachten bundelen is elkaar versterken

De werkzaamheden zijn zeer divers van aard. Er is een zeepmakerij, een kaarsenmakerij, een houtafdeling en een pimpafdeling waar van allerlei kringloopspullen nieuwe leuke dingen worden gemaakt. Er wordt ook veel industrieel werk gedaan (inpakwerk e.d.) voor externe opdrachtgevers. Er wordt intensief samengewerkt met de Inclusief groep van ’s Heerenloo , dat is handig omdat het onder 1 dak is. Elkaar versterken door de krachten te bundelen. Verschillende mensen met verschillende achtergronden maken zich hier nuttig, ontplooien hun talenten op hun eigen niveau. Er werken mensen met een Wajong- of een bijstandsuitkering, ook vrijwilligers zijn hier van groot belang. Een mooi voorbeeld is Aad (53 jaar), die als oud-meubelmaker en ervaringsdeskundige nu als vrijwilliger mensen ondersteunt op de meubelwerkplaats. Aad volgt een SPW-opleiding.

Zorgen

Zorgen zijn er ook, want hoe gaat het straks met deze mensen na de transitie AWBZ begeleiding paricipatiewet waar deze beschutte werkplek onder valt? Voor de werkzame mensen hier is het belangrijk om deze voorziening in stand te houden. Veel alternatief is er voor hen niet, op een reguliere werkplek hebben deze mensen bijna geen loonwaarde en missen ze de nodige veiligheid en begeleiding. Nadya Aboyaakoub-Akkouh: "PRO21 vindt het onwenselijk als deze mensen aan de zijlijn van de maatschappij komen te staan."