EPE - Theoloog, emeritus PKN-predikant, schrijver en reiziger Henk Vreekamp (72) is gisteren bij een zwaar verkeersongeluk om het leven gekomen.
Regionaal dagblad De Stentor maakte melding van wat de brandweer van Epe een ‘gruwelijk ongeval’ noemde.
Hendrik Vreekamp werd op 14 december in Hoevelaken geboren. Vanaf 1963 studeerde hij theologie aan de Rijksuniversiteit Utrecht. In 1971 werd hij predikant van de hervormde gemeente van Oosterwolde en in 1967 van Epe. In 1982 promoveerde hij tot doctor in de theologie op het proefschrift De vreze des Heren – een oorsprongswoord in de systematische theologie. Van 1984 tot 2002 was hij predikant bij de Raad voor de verhouding van Kerk en Israël. Hij gaf aan diverse universiteiten tal van gastcolleges. Vreekamp preekte veel in Nijkerk, ondanks het feit dat hij met emeritaat was. Hij werkte mee aan de Prentenatlas en was betrokken bij het symposium van kerken dat in september 2013 werd gehouden rond 600 jaar Nijkerk.
bron: KRO/NCRV
Begin juli 2013 werden in Nijkerk struikelstenen geplaatst. Henk Vreekamp was daarbij en Ely Hackmann sprak met hem:
[embed][/embed]
Vreekamp baarde opzien met zijn zogenoemde Veluwe-trilogie. In de boeken Zwijgen bij volle maan. Veluwse verkenning van Edda, Evangelie en Tora (2003), De tovenaar en de dominee. Over de verschijning van God (2010) en Als Freyja zich laat zien. De code van het christendom (2013) beschrijft hij zijn worsteling met zijn christelijk identiteit vanuit een reflectie op het Noordwest-Europese heidendom en een analyse van het judaïsme. Hij stelde dat de Christusfiguur door Noord-Europeanen was losgemaakt van de joodse traditie en gevormd naar het beeld van de Noordse god Odin. Hij pleitte voor een terugkeer van de kerk naar haar joodse wortels.
Hij maakte als lid van de International Council for Christians and Jews en als privépersoon vele reizen over heel de wereld.
Vorige week werd Vreekamp nog benoemd tot consulent van de hervormde wijkgemeente Grote Kerk in Epe.