Dat is de kern van de boodschap aan het college tijdens het spoeddebat.
Die boodschap kunt u hier lezen .
In naam van alle partijen ging CU-SGP fractievoorzitter Jacco van Putten in op de drie grote problemen: statushouders en asielzoekers, alleenstaande minderjarige vluchtelingen en de vluchtelingen uit de Oekraïne.
Van Putten: "
Daarna voegde de andere partijen er nog wat invalshoeken aan toe.
Moes (PRO21) ging dieper in op de opvang van Oekraïners. De samenleving vraagt om een open gesprek en de normale manier van communiceren met het gemeentehuis is daar veel te ingewikkeld voor. Inwoners moeten maximaal geïnformeerd zijn. Dan willen ze best meewerken, denkt ze. Niettemin heeft ze een aantal vragen. Welke zorgen en wensen leven er? Wat willen mensen wel doen? Moes mist "het grote plaatje" en wil daarom eigenlijk veel meer van het college weten. Er moet een alomvattend plan komen, waarover open met de samenleving wordt gepraat.
Collignon (de Lokale Partij) wil niemand buiten laten overnachten. Maar er is wel een keerzijde, we kunnen in Nijkerk niet de problemen van de hele wereld niet oplossen. En het is logisch,dat Nijkerkers zich alles bij elkaar achtergesteld voelen. Collignon: "Je zult maar zeven jaar moeten wachten op een woning." Zijn er geen plekken beschikbaar, waar we snel Nijkerkers een woning kunnen bieden, zo vroeg hij zich af. Hij is helemaal ontevreden over de manier, waarop het college communiceert. "Dat is bouwen aan wantrouwen."
Staal (VVD) wil weten, waarom de Bloemendaalsweg de beste plek is en hoe bewoners daar straks begeleid worden. Verder herhaalt hij min of meer, wat zijn voorgangers ook al gezegd hebben. Behalve de vraag: "En komt er toch een AZC aan?"
Blankensteijn (CDA) is positief over de opvang van vluchtelingen, ook op de Bloemendaalsweg. Dat ziet de partij ook als een kans om een paar problemen gedeeltelijk op te lossen. Zorgen moeten dan wel weggenomen worden. Mensen kunnen zich overvallen voelen, zoals de inwoners van de Wallerstraat, die een handtekeningenactie hebben gehouden.
Ongeveer 20 mensen zetten daar hun handtekening onder de eis om duidelijkheid over de afwikkeling van het verkeer en over de bestemming van het terrein aan de Bloemendaalseweg nadat de Oekraïners weer vertrokken zijn. Inspraak van bewoners moet dan mogelijk zijn.
Burgemeester Renkema zit thuis vanwege corona, daarom wethouder Broekman. Ze is blij met dit debat en dat de grondhouding van de raad: we moeten mensen opvangen. Maar ze hoort ook zorg. "Het onderwerp knijpt, schuurt en wringt," is ze van mening. Het is puzzelen ook in de richting van onze eigen bewoners, die ook allerlei problemen hebben, waarbij de huisvesting wel een van de grootste is.
Voor statushouders krijgt de gemeente een taakstelling van de overheid en daar voldoet Nijkerk aan. We hebben daar geen keuzes in. Het wordt gewoon vanuit het rijk opgedragen. In de eerste helft van 2023 zullen 53 statushouders een woning moeten krijgen en ingeburgerd moeten worden.
De Oekraïners (vooral moeders met kinderen) vangt Nijkerk op Hulckesteijn en in gezinnen op. In augustus kwam de vraag om meer Oekraïners op te vangen. Het zoeken van een antwoord was een hele puzzel en de stukjes paste aan de Bloemendaalseweg het beste. Daar kan het prettig en humaan, ook voor de omgeving.
Daarvoor is op 13 oktober een bijeenkomst met direct omwonenden en organisaties geweest. Volgens Broekman was dat een zinvol en hartverwarmend gesprek, waar vooral allerlei praktische zaken zijn besproken. Er komt eenzelfde avond voor andere omwonenden, zoals die in de Wallerstraat en Luxoolseweg.
Er wordt ook verzocht asielzoekers op te vangen. Die ligt ook bij Nijkerk op tafel. Het college is er met het COA over in gesprek. Meer valt er - volgens de wethouder - nog niet over te zeggen.
Huisvesting is één, maar Oekraïners en statushouders hebben ook onderwijs en andere begeleiding nodig. De wethouder: "Dat is een extra belasting voor onze ambtenaren en andere betrokken partijen."
De huisjes op de Bloemendaalseweg kunnen het best omschreven worden als "nette opvang" maar het zijn zeker geen tijdelijke woningen. Halverwege het tweede jaar gaat het college kijken naar de situatie op dat moment, hoe de wereld er dan uitziet en welke overwegingen er dan gemaakt moeten worden. Als er tussentijds huisjes leeg komen te staan, dan komt het college terug naar de raad om te overleggen.
Uiteindelijk was de raad tevreden over de antwoorden van het college, gegeven door wethouder Broekman bij ziekte van burgemeester Renkema
Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen?
Like dan ook onze Facebookpagina.
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief .
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden.
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]