Veel belangstelling voor open dag brandweer

29 sep , 10:15 Nieuws
2024 09 28 open dag 70 jaar 3
Onder een enorme belangstelling vierde de Hoevelakense brandweer zaterdag 28 september 2024 haar 70-jarig bestaan met een open dag.
Veel plaatsgenoten waren naar De Wel getogen om te zien hoe slachtoffers uit een brandende en aangereden auto worden bevrijd en hoe je de vlam in de pan kunt doven. Verder kon je in een rookcontainer zelf ervaren hoe een huis vol rook voelt en werd je voorzien van de nodige informatie ter voorkoming van brand. Kinderen konden nog met een spuitende brandweerslang een spel spelen.
2024 09 28 open dag 70 jaar 6
In de kazerne zelf stond een ambulance opgesteld alsmede een foto-overzicht van 70 jaar brandweer, verzorgd door de Stichting Historisch Hoeflake. Kortom, een bijeenkomst met een grote diversiteit aan activiteiten die een uitstekend beeld gaven over het werk van de brandweer en haar, voornamelijk, vrijwilligers.
Tijdens de open dag werd de brandweer uit Nijkerk, die er ook was, gealarmeerd voor een afhijsing. Samen met brandweer Hoevelaken is de patiënt naar beneden gehaald. (bron: Facebook)
Foto: Brandweer Nijkerk
Foto: Brandweer Nijkerk

Hoe het begon

In 1952 wordt er een wet aangenomen waarin wordt gesteld dat het zwaartepunt voor de brandbestrijding komt te liggen bij de gemeente. Die is vanaf die tijd dus ook verantwoordelijk. Gevolg: iedere gemeente dient een eigen brandweerkorps te hebben. Toch duurt het nog twee jaar, voordat Hoevelaken een eigen corps krijgt.
De brandweer in Hoevelaken wordt opgericht op 29 juni 1954. Tot die tijd is Hoevelaken bij nood aangewezen op de brandweer in Amersfoort. Gezien de lange afstand is deze echter niet altijd snel ter plaatse. Het melden van een brand is in de vijftiger jaren een uitdaging op zich. Om een brand te melden kon men terecht bij mensen die in die tijd al over een telefoon beschikten. De huizen van deze telefoonbezitters waren herkenbaar aan een rood bordje aan de gevel, met daarop de tekst: Brandmelding.
De eerste brand in Hoevelaken is ruim een jaar na de oprichting van de brandweer, in augustus 1955. Het gaat hierbij om een hooibergbrand. Enkele dagen later is het opnieuw raak. De brandweerlieden worden om zes uur in de ochtend door de burgemeester gewekt met de mededeling, dat er brand is in de mandenmakerij aan het Kruispunt. Dat gebied valt in die tijd nog onder de gemeente Hoogland. Er valt helaas niets meer te redden. De gehele schuur brandt af.
2024 09 28 open dag 70 jaar 1
Drie brandweerkazernes
De eerste brandweerkazerne is in 1954 gevestigd aan Westerdorpsstraat 56, in het huidige pand van eetcafé De Foep. Op 9 september 1961 krijgt de brandweer een nieuwe kazerne aan de Meerveldlaan. Voor dié tijd is dat een prachtig onderkomen, waar tevens een eigen instructieruimte wordt gerealiseerd om cursussen te volgen en goed geschoold te blijven.
Echter, in 1997 voldoet de kazerne niet meer aan de gestelde eisen en wordt het zelfs als onveilig bestempeld. Het wordt tijd voor een nieuwe kazerne, die wordt gebouwd aan De Wel en geopend in 2003. Op 2 juli 2016 wordt deze kazerne voorzien van een eigen naam: kazerne Sigmund, als eerbetoon aan Sigmund Beitler, die 41 jaar zijn beste krachten geeft aan de vrijwillige brandweer van Hoevelaken, waarvan 24 jaar als commandant.
Een uitgebreider verhaal over de geschiedenis van de Hoevelakense brandweer is te vinden op de website van de Stichting Historisch Hoeflake.
bijdrage van Robert Kreuning