Veel nieuws uit het Meander Medisch Centrum

20 sep 2013, 18:11 Nieuws
q8vz9uxc7r2fyowiodiorr2g5 spuiteninjectienaalddokterartsziekenhuispatintstevendepol

Door een technische storing is een aantal persberichten van het meander Medisch Centrum niet verstuurd. Nu zijn ze als nog aangekomen en we willen u de berichten niet onthouden. Ze gaan over KNO-artsen en de behandeling van verschillende vormen van kanker.

Avondspreekuur KNO-arts in Meander locatie Baarn

De KNO-artsen van Meander Medisch Centrum gaan vanaf 1 oktober avondspreekuur houden in Baarn. Eens in de twee weken (even weken), op dinsdagavond, kunnen patiënten terecht bij Keel-, Neus- en Oorarts dr. Mol.

Het avondspreekuur in Baarn is op verzoek van patiënten geopend en betreft een uitbreiding van de service die de KNO-artsen bieden. Op locatie Elisabeth Amersfoort, zijn er al avondspreekuren voor volwassenen (maandag) en kinderen (woensdag).

Bij elke nieuwe KNO-afspraak is een verwijzing nodig van huisarts. De KNO-artsen van Meander Medisch Centrum behandelen aandoeningen aan de keel, neus, hals en oren. Naast de bekende ingrepen als amandelen knippen, het verhelpen van neusverstoppingen en gehoorverbeterende behandelingen, zijn er ook minder bekende stoornissen waar de KNO-arts zich mee bezig houdt. Het gaat bijvoorbeeld om slik- en stemproblemen, aandoeningen aan de speekselklieren, duizeligheid, bepaalde allergieën, snurken en stoppen met ademen tijdens de slaap (apneus).

De KNO-arts achterhaalt aan de hand van een gesprek en KNO-onderzoek de oorzaak van de klachten. Soms is aanvullend onderzoek nodig, zoals allergieonderzoek, gehoortest, röntgenonderzoek, even-wichtsonderzoek, of een reuktest. Hiervoor is vaak een nieuwe afspraak nodig. Voor een bezoek aan de polikliniek KNO kunt u terecht op de locaties Baarn, Amersfoort Elisabeth, Nijkerk (gezondheidscentrum de Nije Veste) en Barneveld (Gezondheidscentrum De Burgt).

Opnieuw borstkankerlintje voor Meander Medisch Centrum

AMERSFOORT - Wederom heeft Meander Medisch Centrum het roze lintje gekregen van de Borstkanker Vereniging Nederland. Het ziekenhuis scoort goed op de twaalf criteria die de patiëntenvereniging stelt aan de zorg voor patiënten met borstkanker. De nadruk van de criteria ligt op de patiëntgerichtheid van de zorg. Patiënten geven Meander een positieve beoordeling op gebied van bejegening door artsen en verpleegkundigen.

Met ingang van 15 april 2013 biedt Meander Medisch Centrum nog meer service aan vrouwen die met een borstafwijking voor onderzoek komen. De mammapoli is sinds die datum elke werkdag geopend in plaats van drie dagen in de week. Het onderzoek leidt nu vaak al binnen een dag tot een uitslag en be-handelplan.

Binnen een dag

Een patiënt kan na het bezoek aan de huisarts vaak binnen een dag terecht op de mammapoli in Meander Medisch Centrum, als er sprake is van een afwijking in de borst die om nader onderzoek vraagt. De afspraak bij de chirurg en de radioloog vinden direct na elkaar plaats. Indien nodig wordt er aanvullend weefselonderzoek gedaan dat nog diezelfde dag wordt onderzocht door de patholoog. Aan het eind van de dag krijgt de patiënt de uitslag van de onderzoeken door de chirurg. Blijkt er sprake te zijn van borstkanker, dan wordt direct een behandelplan besproken en zo mogelijk een operatiedatum vastgesteld.

In Meander Medisch Centrum werken bij de behandeling van borstkanker chirurgen en plastisch chirur-gen nauw samen. De plastisch chirurg opereert bij borstsparende behandelingen steeds vaker met de oncologisch chirurg mee om het esthetische resultaat te verbeteren. Daarnaast wordt bij meer patiënten een volledige directe borstreconstructie uitgevoerd.

Ingrijpend

Borstkankerzorg is zo ingrijpend voor patiënten en tevens zo gecompliceerd dat dit een team van ervaren en goed op elkaar ingespeelde zorgverleners vereist. Meander Medisch Centrum voldoet aan alle volume- en kwaliteitseisen die men aan goede borstkankerzorg mag stellen. Er werkt een scala aan gespecialiseerde deskundigen in een multidisciplinair team samen. Elke week bespreken zij alle patiënten in een multidisciplinair overleg waarin het beleid in overleg met de internist-oncoloog en radiotherapeut wordt vastgelegd. Deze zorg hoort daarom thuis in een ziekenhuis zoals Meander dat over de meest geavanceerde voorzieningen voor onderzoek en behandeling beschikt.

Meander Medisch Centrum behaalde eind 2010 als een van de eerste ziekenhuizen in Nederland de deelaccreditatie oncologie van het NIAZ, als teken van het hoge niveau van de zorg aan kankerpatiënten. Daarnaast beschikt het topklinische ziekenhuis in Amersfoort over diverse kwaliteitskeurmerken, waaronder al sinds enkele jaren het ‘roze lintje’ van de Borstkanker Vereniging Nederland.

‘Groen vinkje’ voor behandeling dikkedarmkanker in Meander Medisch Centrum

Meander Medisch Centrum voldoet aan de voorwaarden die patiëntenorganisaties stellen aan de kwaliteit van zorg bij dikkedarmkanker. Het ziekenhuis is daarom met een groen vinkje gemarkeerd in de Patiëntenwijzer dikkedarmkanker. Dit online overzicht geeft per ziekenhuis inzicht in de kwaliteit van de dikkedarmkankerzorg. Het overzicht is per 9 september 2013 geactualiseerd.

Multidisciplinaire samenwerking

Eén van de voorwaarden aan de zorg aan mensen met dikkedarmkanker is de samenwerking tussen verschillende afdelingen. In Meander Medisch Centrum werkt een multidisciplinair team, bestaande uit o.a. maag-darm-leverartsen, chirurgen, internist-oncologen, radiologen, pathologen en gespecialiseerde verpleegkundigen samen aan de behandeling van mensen met dikkedarmkanker. Ook de samenwerking tussen Meander, huisartsen en thuiszorg en het tijdig en juist informeren van een patiënt zijn belangrijke voorwaarden waaraan het ziekenhuis voldoet. Patiënten hebben in Meander Medisch Centrum ook de mogelijkheid om psychosociale ondersteuning te krijgen indien dat wenselijk is.

Al eerder bleek dat het verpleegkundig spreekuur darmkanker door patiënten wordt gewaardeerd. Patiënten kunnen hier terecht voor informatie over hun ziekte en over het te volgen traject afgestemd op hun persoonlijke situatie. Bovendien is het voor patiënten prettig om in de diagnose- en behandel-fase een vast aanspreekpunt te hebben.

Patiëntenwijzer

In de Patiëntenwijzer darmkanker wordt getoond wat de patiëntenorganisaties stellen als minimale voorwaarden voor goede darmkankerzorg en welke ziekenhuizen hieraan voldoen. Door de uit de vragenlijst verkregen gegevens online beschikbaar te stellen, worden patiënten zich beter bewust van wat zij mogen verwachten van de zorg en van de verschillen tussen de ziekenhuizen. Ook huisartsen en zorgverzekeraars kunnen deze informatie raadplegen. De Patiëntenwijzer is online te bekijken op www.nfk.nl.

De patiëntenorganisaties Stichting voor Patiënten met Kanker aan het Spijsverteringskanaal (SPKS), Polyposis Contactgroep, de vereniging HNPCC-Lynch en de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) hebben in kaart gebracht wat mensen geraakt door darmkanker belangrijk vinden t.a.v. de zorg. Vervolgens hebben zij ‘minimale voorwaarden’ opgesteld en de hiervan afgeleide vragenlijst (2011). Beide documenten zijn destijds afgestemd met ver-tegenwoordigers van de Nederlandse Vereniging van MDL-artsen (NVMDL), de Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO), de Stichting Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA), de Nederlandse Vereniging voor Chirurgische Oncologie (NVCO), de Nederlandse Vereniging voor Gastro-Intestinale Chirurgie (NVGIC), de Special Interest Group Gastro-Enterologie (SIG GE) van de V&VN Oncologie en de Nederlandse Stomavereniging (patiëntenorganisatie).

Minder complicaties bij prostaatkankeroperatie met robot

Tijdens de Europese Dag van de Prostaat, maakt het Prostaatcentrum Midden-Nederland van Meander Medisch Centrum de cijfers bekend van complicaties bij prostaatkanker. Uit de landelijke zorgparameters blijkt dat dit in het Amersfoortse centrum 1,9% bedraagt, tegen landelijk 6,1%.

In Meander Medisch Centrum wordt voor de operatieve behandeling van prostaatkanker gebruik ge-maakt van de Da Vinci operatierobot. Dit heeft als groot voordeel dat de kans op blijvende schade (erectiestoornis en/of incontinentie) kleiner is. De gunstige cijfers over 2012 onderstrepen dit.

Prostaatkanker is goed te behandelen. Een tijdige opsporing en goede voorlichting zijn daarom van groot belang, vinden de initiatiefnemers van het Prostaatcentrum Midden-Nederland. Daarom houden ze op maandag 30 september een informatieavond over prostaatkanker.

Tijdens deze avond vertellen urologen van Prostaatcentrum Midden-Nederland over het ontstaan en de behandeling van prostaatkanker. Niet altijd is een operatie de beste optie. Over de behandeling met radiotherapie (bestraling) spreekt de radiotherapeut van het UMC Utrecht. Wanneer de ziekte verder is voortgeschreden en er uitzaaiingen zijn, kan met hormonen behandeld worden. De oncoloog laat zien dat met de nieuwste medicijnen ook in een later stadium nog veel verbetering kan optreden.

Aansluitend is er een forum, waarbij de aanwezigen vragen kunnen stellen aan een groot aantal specialisten en deskundigen die samenwerken bij de behandeling van prostaatkanker, zoals de uroloog, radiotherapeut, oncoloog, bekenbodemfysiotherapeut en oncologieverpleegkundige. Samen bieden zij in Prostaatcentrum precies de zorg die het beste bij de patiënt past.

Op deze avond is ook de Prostaatkanker Stichting vertegenwoordigd. Zij zijn experts als het gaat om het perspectief vanuit de patiënt.

Prostaatkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Ieder jaar komen er zo’n achtduizend nieuwe patiënten bij. Niet alleen oudere mannen worden getroffen door de ziekte. Prostaatkanker komt ook voor bij mannen onder de 55 jaar.

Locatie: Kapel, locatie Amersfoort Lichtenberg, Utrechtseweg 160, Amersfoort

Tijd: ontvangst en informatie vanaf 19. 00 uur, aanvang programma 19.30 uur, einde 21.30 uur.

Aanmelden: per e-mail aan [email protected] of via 033 8504200. In verband met het beschikbare aantal plaatsen is vooraf aanmelden gewenst.

Meer informatie: www.prostaatcentrummiddennederland.nl