In de ingezonden brief van Jaap Franken stelt hij de vraag, waarom zoveel asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen (en dus statushouder worden).
Hij beantwoordt die vraag niet, dus hebben wij naar antwoorden gezocht. Het gaat om het "inwilligingspercentage".
• Tussen 2017 en 2019 lag het inwilligingspercentage, berekend op basis van de gegevens in Eurostat, tussen de 35% en 49%. Het afwijzingspercentage lag tussen de 51% en 65%.
• Vanaf 2020 is het inwilligingspercentage hoger dan het afwijzingspercentage.
• Ook in absolute aantallen is een verschuiving zichtbaar. Het absolute aantal inwilligingen is toegenomen van 3.620 in 2018 naar 12.065 in 2021.
• Het hoge inwilligingspercentage van eerste asielaanvragen in 2022 komt onder andere voort uit een verhoogd inwilligingspercentage voor vreemdelingen met de Syrische, Afghaanse, Turkse, Jemenitische en Iraakse nationaliteit.
• Dit betreft de vijf nationaliteiten met het grootste aantal inwilligingen in 2022 t/m juni. In 2022 betrof 82% van de door Nederland ingewilligde eerste asielaanvragen een van deze vijf nationaliteiten. Vier nationaliteiten hebben een uitzonderlijk hoog inwilligingspercentage (>96% in 2022 t/m juni). Van de eerste asielaanvragen door Iraakse vreemdelingen werd in 2022 t/m juni 77% ingewilligd.
• Maar ook eerste asielaanvragen van andere nationaliteiten werden in 2022 t/m juni vaak ingewilligd.
Nederland staat erom bekend dat een relatief groot aantal asielzoekers hier een verblijfsvergunning krijgt. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Een paar belangrijke redenen.
1. Een zorgvuldige procedure
In Nederland wordt elke asielaanvraag heel goed onderzocht. Asielzoekers hebben recht op een advocaat en er wordt gekeken naar hun persoonlijke situatie. Dit betekent dat er meer tijd en aandacht wordt besteed aan elke aanvraag, wat kan leiden tot meer positieve beslissingen.
2. Ruime interpretatie van de vluchtelingendefinitie
Nederland hanteert een ruimere definitie van wie er als vluchteling gezien wordt. Dit betekent dat meer mensen die bijvoorbeeld vervolgd worden vanwege hun geloof of politieke mening in aanmerking komen voor bescherming.
3. Veel asielzoekers uit conflictgebieden
In Nederland komen veel asielzoekers uit landen waar oorlog is of waar mensen worden vervolgd. Als je vlucht voor je leven, is de kans groter dat je een verblijfsvergunning krijgt.
4. Nederland als eerste keuze
Sommige mensen kiezen Nederland als eerste land om asiel aan te vragen. Dit kan komen omdat ze hier familie hebben, omdat ze iets over Nederland
Veel mensen vinden, dat de criminaliteit rond asielzoekers toeneemt. Ook daar zijn (algemene) cijfers over te vinden, bijvoorbeeld hoe veiligheid en criminaliteit verschillen naar herkomst?
Dit zegt het Centraal Bureau van de Statistiek erover over.
Het aandeel verdachten onder de Nederlandse bevolking is tussen 2005 en 2021 met 60 procent afgenomen. In 2005 was 1,9 procent van de bevolking verdacht van een misdrijf, in 2021 was dat 0,8 procent.
Bij alle generaties en herkomstgroepen neemt het percentage geregistreerde verdachten van misdrijven sinds 2005 af. Onder migranten daalt het aandeel verdachten van 3,3 procent in 2005 tot 1,1 procent in 2021. Onder de tweede generatie is het aandeel verdachten het hoogst; 2,9 procent in 2021. Dat is 57 procent lager dan in 2005, toen het aandeel verdachten in deze groep nog 6,8 procent was. Het aandeel verdachten is hoger bij de tweede generatie met twee in het buitenland geboren ouders (3,4 procent), dan bij de tweede generatie met één in het buitenland geboren ouder (1,2 procent).