B&W pakt de woningnood aan
Het wil de bouw van alternatieve en flexibele woonvormen stimuleren. Daarom stelt wethouder Dijksterhuis de raad voor om naast het zwembad (op een deel van Spoorkamp II) tijdelijke huisvesting te realiseren voor verschillende doelgroepen te bouwen. Het gaat dan om bijvoorbeeld starters, spoedzoekers, statushouders en tijdelijke medewerkers van Nijkerkse bedrijven.
50 Tiny Houses
Die krijgen zo de mogelijkheid naar definitieve woonoplossingen te zoeken. Als eerste gaat de gemeente aan de slag voor spoedzoekers, jongeren en statushouders. De bedoeling is 40 tot 50 tiny houses te bouwen. Mensen kunnen daar 2 tot 5 jaar blijven wonen. Het streven is om de woningen in de loop van 2021 gereed te hebben
250 Hotelwoningen
Daarna wil het college aan de slag met de huisvesting van tijdelijke medewerkers van de Nijkerkse bedrijven. Dit kan bijvoorbeeld gaan om buitenlandse medewerkers (de zogenaamde ‘arbeidsmigranten’), maar ook om leerlingen en stagiairs van de Food Academy
Nijkerk. Een ander voorbeeld is personeel van elders uit het land dat voor een bepaalde periode een aantal dagen per week in Nijkerk moet zijn.
Het college denkt voor het huisvesten van deze doelgroepen aan het realiseren van circa 200 - 250 hotelwoningen. Bewoners kunnen daar dan tussen de 1 en 12 maanden blijven wonen.
Ely Hackmann sprak wethouder Harke Dijksterhuis op de Spoorkamp 2
De achtergronden
Er is de afgelopen maanden in een verkennend locatieonderzoek uitgezocht wat de beste plek is voor het plaatsen van tijdelijke woningen. Uit het onderzoek blijkt, dat het braakliggende terrein nabij het Jaap van der Krol bad de meest kansrijke plek hiervoor is. Dit terrein (Spoorkamp II) ligt op een centrale plek, dichtbij voorzieningen. Het gebied is snel bouwrijp te maken en de tijdelijke woningen kunnen daardoor snel worden gerealiseerd. Spoorkamp II heeft op dit moment een kantoren-bestemming. Gezien de verwachte ontwikkelingen kan een deel van het terrein de komende jaren eerst worden benut voor tijdelijke huisvesting.
Uit een evaluatieonderzoek blijkt, dat de tijdelijke bewoning van de Tiny Houses door starters, statushouders en spoedzoekers daar een goed concept is. Hierbij wordt specifiek de combinatie van de verschillende doelgroepen genoemd. Het zijn tijdelijke woningen, zodat steeds weer nieuwe mensen gebruik kunnen maken van deze opstapwoningen.
Bedrijven maken steeds meer gebruik van tijdelijke medewerkers, met name in de food- gerelateerde productie. Deze mensen komen vaak uit het buitenland, werken met een tijdelijk (seizoen)contract en hebben ook woonruimte nodig. Door het huidige tekort aan passende oplossingen voor deze doelgroep ontstaan, zowel in de woonwijken als in het buitengebied, soms situaties van huisvesting die om meerdere redenen niet wenselijk zijn. Daarnaast zullen de werknemers eerder kiezen voor een ander werkgever wanneer er geen goede huisvesting is. Het tekort aan geschikte huisvesting is daarmee ook een risico voor de bedrijfsvoering van de ondernemingen die in Nijkerk gevestigd zijn. Het huisvestingsbeleid voor deze doelgroepen wil de gemeente na de zomer in gesprek met Nijkerkse bedrijven en andere stakeholders opstellen.
Het vervolg
Het college vraagt de gemeenteraad om geld beschikbaar te stellen voor het bouw- en woonrijp maken van deze locatie. Als de gemeenteraad daarmee akkoord gaat, wordt het Tiny House-project in samenwerking met de Woningstichting Nijkerk verder voorbereid en gerealiseerd. De gemeente werkt ook de (on)mogelijkheden, uitgangspunten en randvoorwaarden voor het huisvesten van tijdelijke medewerkers voor de Nijkerkse bedrijven verder met alle betrokken partijen uit. Het college wil het beleid op dit punt begin 2021 aan de gemeenteraad voorleggen.