Buurtbemiddeling zoekt nieuwe vrijwilligers

Foto: Pixabay

Buurtbemiddeling Welzin is in Nijkerk op zoek naar vrijwillige bemiddelaars. Buurtbemiddelaars zijn getrainde vrijwilligers die bij onenigheid tussen buren luisteren naar het verhaal van beide kanten. Zij komen altijd met z’n tweeën.

De buurtbemiddelaars komen niet met oplossingen, maar helpen de buren om zelf tot een oplossing te komen waar beide partijen  tevreden mee zijn. Dit vergroot de kans op blijvende verbetering.

Burenruzies komen overal voor, iedereen kan ermee te maken krijgen. Het begint meestal met kleine irritaties. Een hond die veel blaft, rennende of spelende kinderen in huis, deuren die dichtgesmeten worden, overhangend groen, parkeren of muziek die door de ramen schalt. Het lijken problemen die redelijk simpel op te lossen zijn door een gesprek.

Boze blikken

Er zijn situaties dat praten met elkaar niet lukt. Het begrip voor elkaar is verdwenen en het enige wat uitgewisseld wordt zijn boze blikken. Dat is het moment om Buurtbemiddeling in te schakelen. Buurtbemiddeling is speciaal bedoeld voor een vroegtijdige aanpak van problemen. Het is de methode om buren (weer) met elkaar in gesprek te laten komen en het onderlinge contact te herstellen om zo prettiger te kunnen samenleven in wijk of buurt.

Conflict

Buurtbemiddeling houdt in dat er een luisterend oor en onafhankelijke gespreksleiding voor de betreffende buren is. Het is de bedoeling dat ruziënde buren zelf hun conflict oplossen. Buurtbemiddeling begeleidt dit proces met speciaal opgeleide bemiddelaars (vrijwilligers) op neutrale en onafhankelijke wijze én op basis van vrijwilligheid. Buurtbemiddeling helpt buurtgenoten afspraken maken die voor beide partijen aanvaardbaar zijn.

Twee derde van de behandelde zaken wordt dankzij Buurtbemiddeling met positief resultaat afgerond.

Training

Wie contact met mensen interessant vindt en contacten wil leggen en helpen herstellen, kan zich aanmelden als vrijwilliger. De nieuwe vrijwilligers wordt geboden:

  • een leerzame, zinvolle en interessante tijdsbesteding waarin actief een bijdrage wordt geleverd aan de leefbaarheid van de gemeente, de wijk;
  • een driedaagse professionele training conflictbemiddeling (op 10, 11 en 17 maart 2023) waar men altijd wat aan heeft, zowel in het werk als bemiddelaar als privé;
  • begeleiding en ondersteuning;
  • meer ervaring krijgen in luisteren, vragen stellen, gesprekken leiden, contact leggen en helpen herstellen van communicatie.

Eigenschappen

Eigenschappen die worden gevraagd van de vrijwilligers zijn:

  • goed kunnen luisteren;
  • vragen kunnen stellen en doorvragen;
  • een positieve en optimistische benadering naar mensen hebben;
  • de eigen normen en waarden niet opdringen;
  • niet van de wijs laten brengen door boosheid of verbaal gedrag.

Voor meer informatie kunnen belangstellenden Buurtbemiddeling Welzin bellen of e-mailen: 033-469 24 20, [email protected]. Meer informatie op de site www.problemenmetjeburen.nl.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen