Therese Klompenhouwer Ridder in de Orde van Oranje Nassau (video-update).

Foto:

BERLICUM – Tijdens de NK Masters (driebanden) kreeg Therese Klompenhouwer zaterdagmiddag een Koninklijke onderscheiding uit handen van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Bruno Bruins.

Dat gebeurde na haar laatst poulewedstrijd. Die verloor ze overigens in de allerlaatste beurt van Christiani. Ze ligt dus uit het toernooi

Het was de eerste keer dat een koninklijke onderscheiding werd gegeven aan een vrouwelijke biljarter om haar prestaties. En wat een locatie om dit te doen! De tribunes van Den Durpsherd in Berlicum puilden uit met enthousiaste biljartlefhebbers op dag 3 van de KNBB Kling Masters, het NK Driebanden met de 16 beste driebandenspelers van Nederland, waaronder Therese Klompenhouwer als enige vrouw.

Een zeer zware delegatie was aanwezig in Berlicum om Therese te eren voor haar prestaties. Minister van Sport Bruno Bruins reikte de onderscheiding uit in het bijzijn van zijn voorlichter, zijn woordvoerder, de directeur van het Ministerie van VWS, de voorzitter van NOC*NSF André Bolhuis, de voorzitter van de KNBB Garmt Kolhorn en de burgemeester van St. Michielsgestel (waaronder Berlicum valt) Jan Pommer. Het gaf aan hoe bijzonder het moment was!

En het gaf aan tevens aan hoe bijzonder de impact is van Therese Klompenhouwer op het driebanden voor dames. Want de onderscheiding was niet alleen voor Therese’s ongekende prestatie eind september 2018 in Izmir, toen zij alweer haar derde wereldtitel behaalde. Het was zeker ook voor het zijn van een geweldige ambassadrice voor het driebanden in Nederland, en voor haar bijdrage aan het steeds verder professionaliseren van het internationale dames driebanden.

Onder het toeziend oog van haar vrienden, familie en haar vriendin Chantal Seves vervulde de onderscheiding ’s werelds beste driebandster van trots. Therese’s emotionele toespraak werd beantwoord met een staande ovatie van het publiek. Het was voor het eerst dat een vrouwelijke biljarter werd geëerd met een koninklijke onderscheiding.

Omroep Gelderland zette de prestaties van de “Koningin van Driebanden” op een rijtje: De Nijkerkse begon met biljarten toen ze 8 jaar oud was. In 28 jaar biljarten sleepte ze 11 Nederlandse titels, 8 Europese titels en 3 wereldtitels in de wacht en wordt ze gezien als de beste vrouwelijke biljarter ter wereld. Ze was ook nog eens de eerste vrouw die zich plaatste voor het Nederlandse Masters toernooi bij de mannen.Voor al haar prestaties, en voor het zijn van een ware ambassadrice voor de sport, werd Therese al in 2016 gekroond tot Erelid van de KNBB.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden