100 kilometer schaatsen met taaislijmziekte

Foto: skate4air

Op 21 januari 2020 schaatst Brenda Bisschop 100 kilometer op de Weissensee in Oostenrijk.

Normaal gesproken al een mooie prestatie, maar voor Bisschop is er een belangrijke extra dimensie: “Dit doe ik om aandacht te vragen voor taaislijmziekte (Cystic Fibrosis/CF), een ziekte waar ik helaas zelf aan lijd. Samen met Skate4AIR zet ik mij in voor patiënten met taaislijmziekte (CysticFibrosis).”

Taaislijmziekte

Bij taaislijmziekte is het slijm in het hele lichaam taai, hierdoor werken diverse organen, zoals de longen, alvleesklier en voortplantingsorganen niet goed. De functie van deze organen wordt steeds slechter. Klachten die hieruit voortkomen zijn (veelvuldig) hoesten, benauwdheid, infecties aan de luchtwegen en een verminderde voedselvertering.

Op dit moment beperkt de behandeling zich enkel tot symptoombestrijding, nieuwe medicatie kan er mogelijk voor zorgen dat de oorzaak van de ziekte aangepakt wordt.

Samen schaatsen tot het niet meer nodig is

Over 10 jaar hoopt men, dat dit medicijn er is en voor elke patiënt werkt. Dan is taaislijmziekte een chronische- in plaats van dodelijke ziekte is. Bisschop: “Dat doel is dichterbij dan ooit, maar helaas zijn we er nog niet. Onderzoek heeft nog een laatste zetje nodig. Wil jij bijdragen aan een langer en beter leven voor patiënten met taaislijmziekte? Doneer dan via www.skate4air.nl/brendabisschop

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden