Toeschouwers in de struiken bij Sparta Nijkerk

Foto:

Besmettingen bij spelers, tienduizenden euro’s verlies en verenigingen die het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden.

Sportclubs voeren een verwoede strijd tegen het weer oprukkende coronavirus. In deze serie maken we een Gelderse rondgang langs die clubs. De primeur is voor Sparta Nijkerk.
Het aantal coronabesmettingen in Nijkerk nam de afgelopen dagen fors toe. Sinds vrijdag is de gemeente met 336 besmettingen per 100.000 inwoners weer ‘donkerrood’ gekleurd. Aanleiding is mogelijk een illegaal feestje, waarbij vorige maand veertien jongeren uit Nijkerkerveen besmet raakten. Donderdag werd bekend dat ook de plaatselijke voetbaltrots Sparta Nijkerk is getroffen. De wedstrijd van het eerste (uit tegen Harkemase Boys)en ook het team van Onder-23 werd afgelast.

“Enkele spelers besmet”

“Je weet dat het steeds meer voorkomt, ook in het voetbal. Dus echt verrast waren we niet”, zegt Johan Evers, die nu drieënhalf jaar voorzitter is en onlangs gekozen werd voor een nieuwe termijn. “Het gaat bij ons om enkele spelers die besmet zijn geraakt en we wachten nog op andere uitslagen. Je hoopt natuurlijk dat de sport kan blijven doorgaan, maar er zijn grotere problemen. Dinsdag horen we wel wat de regering gaat zeggen.”

Struikgewas

Dat er bij (jeugd)wedstrijden geen ouders meer langs de kant mogen staan, leidt tot meer weerstand. Evers: “Ik zet vraagtekens bij het effect van die maatregel, want zeker het aantal mensen dat bij de jeugd komt is al beperkt. Wat gaan die ouders nu doen, als ze hun kinderen afzetten? Misschien naar een bouwmarkt of een supermarkt, waar de kans op besmettingen volgens mij veel groter is. Wat je soms ziet, is dat mensen in het struikgewas staan om te kijken. Dat is gemeentelijke grond en dus toegestaan. Ik moet daar wel om glimlachten.”

Onlangs spraken amateurclubs op het tweede en derde niveau al over het stilleggen van de competitie, omdat er te veel kosten worden gemaakt en er door het gebrek aan entreegelden en baromzet geen inkomsten zijn. Scheveningen is één van de voorstanders. “Het is een optie”, reageert Evers. “maar wij staan er iets anders in en spelen het liefst door zolang het mag. Er zijn veel verschillende meningen. Besluiten zijn nog niet genomen.”

Helft van de competitie

Een andere optie waarover wordt gesproken, is het verschuiven van de competitie. Het accent zou dan komen te leggen op wedstrijden in de lente en de zomer. De voorzitter van Sparta Nijkerk komt echter ook met een ander idee. “Een mogelijkheid is ook om de competitie voor de helft te spelen, maar dan wel met een kampioen en degradanten. De kosten zijn dan ook minder. Het huidige programma van 34 wedstrijden is namelijk al heel vol. Er is weinig rek en enkele clubs hebben er nu al drie gemist. Doorvoetballen in de zomermaanden lijkt me ook niet helemaal de bedoeling.”

Lees het hele verhaal van Richard van der Made bij

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen