Sc Hoevelaken boerenkoolvoetbaloverwinning

SOEST – De hoofdmacht van Sc Hoevelaken moest het zaterdag opnemen tegen de Soest ESVAC Combinatie (opgericht in 1938), Het duurde tot ver in de tweede helft, dat de zege veilig gesteld kon worden en fraai was het allemaal niet.

ESVAC staat voor ‘Eerste Soester Voetbal en Atletiek Club”, opgericht in 1923. Volgens hun eigen website is dat de gezelligste club in Soest, maar er was recentelijk wel een reanimatie voor nodig om de club op de been te houden. Eerst werd er gedacht aan een fusie met Hees, maar uiteindelijk werd er gekozen om van de zondagclub een zaterdagvereniging te maken en dat lijkt een schot in de roos. Ooit was SEC eveneens een zaterdagclub, maar daarvoor moeten we in de analen terugbladeren tot de jaren zeventig. In de voetbaljaargang 1969/1970 kruisten Hoevelaken en SEC voor het eerst de degens. Voor het laatst was dat in het seizoen 1976/1977, het jaar waarin SEC degradeerde. De huidige spelers van Hoevelaken zaten in die tijd nog in de boerenkool.
Over boerenkool gesproken: een deel van de wedstrijd SEC – Hoevelaken mocht onder de noemer boerenkoolvoetbal worden geschaard. Hoevelaken probeerde negentig minuten lang voetballende oplossingen te vinden bij alle spelsituaties, maar het aannemen van de bal en het op de juiste wijze aanspelen van een medespeler gaf vaak zoveel problemen, dat het met name het eerste kwart na de hervatting vooral ‘billen knijpen’ was voor Hoevelaken.
Gelukkig voor de mannen van Jan van den Heuvel en de vanuit Zuid-Afrika teruggekeerde Eric Vos stond er toen al een voordelige marge op het bord door een treffer van aanvoerder Peter van der Weerd, maar de gelijkmaker hing wel in de lucht. Uiteindelijk mag na de 4-0 overwinning gesteld worden, dat doelman Sjoerd Kloppenburg voor Hoevelaken de punten heeft binnen gesleept, want met wat snoekduiken en twee reddingen één op één hield hij Hoevelaken in de tweede helft in de race. Dat was hij zijn teamkameraden ook wel verplicht, want na een goede start transformeerde Kloppenburg in de eerste helft tot een ‘comedy keeper’. Vier hilarische momenten van diverse aard binnen en buiten het strafschopgebied vielen er te noteren, maar Hoevelaken bleef ondanks deze acties onaangetast.
Met twee, voor een deel gedwongen, wissels begon Hoevelaken aan de tweede helft. Topscorer Coen Bos mocht opdraven voor Dennis de Haas, terwijl spits Ramon Geijtenbeek na een botsing met een medespeler met hoofdpijn aan de kant bleef. Jan Weyn was de naam van zijn vervanger. Het eerste deel van deze doorgang is al beschreven, het tweede deel verliep zoals ver voor rust al kon worden vastgesteld: een kapot gelopen SEC kon het niet meer belopen en liep tegen een ruime nederlaag op.
Daarvoor was in de 70e minuut eerst wel een bevrijdende treffer van Jan Weyn nodig, maar daarna was de wedstrijd gespeeld. Hoevelaken kreeg legio mogelijkheden de score op te voeren, waarvan alleen Michel van de Bunt tweemaal gebruikt maakte. Coen Bos, die in de drie voorgaande wedstrijden doel trof, ging ook nog nadrukkelijk op zoek naar een treffer, maar de jongeling kon zijn optreden niet met een kers op de taart belonen. Hoevelaken won derhalve met 4-0, waarmee wel de punten binnen zijn, maar niet de schoonheidsprijs. Maar daar maalde na afloop niemand om.