De gifbeker van de Sc Hoevelaken

SOESTERBERG – Sc Hoevelaken is van haar ongeslagen status af. Dat juk hoeven de mannen van Jan van den Heuvel niet meer met zich mee te dragen. Alleen de wijze waarop dat gebeurde was ontluisterend.

In Soesterberg werd Hoevelaken aan de voet van de skibaan gewassen en geschoren door ’t Vliegdorp. De rood-witten werden op alle fronten afgetroefd en de 5-1, die uiteindelijk op het denkbeeldige scorebord stond, was nog niet eens geflatteerd. De eindstand had namelijk ook de ruststand kunnen zijn.
Helemaal kansloos was Hoevelaken niet. In de eerste doorgang kwam Jan Weyn tweemaal oog in oog met de volslanke Soesterbergse sluitpost. In de achtste minuut had hij de openingstreffer op zijn schoen, maar hij kreeg de bal niet langs de doelman. Het zou een verrassende score zijn geweest, want ’t Vliegdorp had daarvoor al drie opgelegde kansen gehad. De gele brigade overliep Hoevelaken volledig en was technisch, fysiek, positioneel en qua beweeglijkheid oppermachtig aan de gasten. De 1-0 in de achttiende minuut was dan ook nauwelijks een verrassing. John Kok wist niet goed waar hij met de bal heen moest en speelde half terug in de looprichting van een Vliegdorpse aanvaller. Kort daarna had Jan Weyn de 1-1 op zijn schoen, maar ook nu kreeg hij de bal niet langs de ‘pizza’ doelman. Vervolgens kreeg ’t Vliegdorp de ene kans na de andere, voornamelijk door eenvoudig door de Hoevelakense verdediging te soleren. Wanneer de dienstdoende slalommers meer zelfvertrouwen hadden gehad, was de score sneller opgelopen. Nu bleef het tot ‘slechts’ een treffer vanuit een vrije trap, tot stand gekomen doordat Barry de Winter eerst naar de verkeerde kant wegdraaide, daardoor balverlies leed (en een blessure opliep), en Simon de Boer met een gelekaartwaardige overtreding onheil moest voorkomen. Vanuit de vrije trap kon een van de gele voorwaartsen eenvoudig wegdraaien en inschieten.
Na de thee geen herboren Hoevelaken. Na acht minuten was de score al verdubbeld naar 4-0. Met Dion Metz en Coen Bos voor de ervaren Peter van der Weerd en Dennis de Haas moest het tij worden gekeerd, dat slechts even lukte via een benutte strafschop van Simon de Boer: 4-1. Collectief defensief geklungel bracht de marge een minuut later echter weer op vier (5-1). In de slotminuut kreeg Simon de Boer vanwege commentaar op de leiding nog een tweede gele kaart, waarmee de gifbeker uiteindelijk helemaal leeg was.