Als je in een huis woont met een royale tuin dan is daar misschien wel ruimte voor een zwembad.
Voeger was een zwembad in de tuin alleen weggelegd voor de superrijken. Maar we hebben in Nederland steeds meer miljonairs, selfmade of omdat ze een grote prijs in een loterij wonnen. Dan is verhuizen naar een vrijstaand huis met grote tuin vaak één van de eerste stappen. En dan komt vanzelf de dag dat dat zwembad er gaat komen.
Als er een zwembad in de tuin moet komen dan is het natuurlijk allereerst van belang om de juiste plek te bepalen. Als dat is gebeurd moet de grond worden afgegraven om het zwembad te kunnen plaatsen. Bij een technische groothandel worden slangen besteld om het zwembad op een snelle en efficiënte manier te vullen. Bij de plaatsing van een zwembad, als het volledig moet worden gevuld, dan gebeurt dat vrijwel altijd met een tankauto die voldoende water bij zich heeft. Ook bijvullen gebeurt doorgaans niet met een slang via de keukenkraan, want dat zet natuurlijk niet echt snel zoden aan de dijk. Nog een tip: Heb je huisdieren of heb je jonge kinderen die nog niet kunnen zwemmen? Let dan op de veiligheid om verdrinking te voorkomen.
Als je plannen hebt om een zwembad in de tuin aan te laten leggen dan is het verstandig om bij de gemeente te informeren of hiervoor een vergunning nodig is. Soms is dit niet nodig, maar in andere gevallen wel. Als je niet vooraf een vergunning aanvraagt en die blijkt achteraf toch nodig, dan kan de gemeente vorderen dat het zwembad wordt afgebroken, ook als de vergunning later alsnog wordt verleend. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Er gelden regels voor het ‘bebouwen’ van de tuin bij je huis. Die gelden voor een zwembad maar ook voor het plaatsen van een tuinhuisje, garage of aanbouw aan de woning zoals een serre.
Het is belangrijk om het water in je zwembad goed te reinigen. Als je dat niet doet dan kunnen er gevaarlijke bacteriën in het water komen waar je flink ziek van kunt worden. Voor mensen met een verminderde weerstand is de legionella bacterie bijvoorbeeld heel gevaarlijk, een besmetting kan zelfs dodelijk zijn. Daarom is het belangrijk om goede zwembadslangen voor filterpompen te gebruiken en deze ook regelmatig te laten controleren. Je kunt zelf metingen doen of het water in het zwembad nog voldoende veilig is, of dit uitbesteden aan een deskundige. Als de zomer voorbij is en het zwembad niet meer wordt gebruikt dan wordt het meestal afgedekt met een speciaal zeil. De verwarming van het water kan worden uitgeschakeld om stroom te besparen. Zodra de zomer aanbreekt en je weer lekker wilt gaan zwemmen dan kan de verwarming weer worden opgestart om het water een aangename temperatuur te laten bereiken.