Groen speelplein goed voor leerlingen

Foto:

De tegelvlakte van het speelplein van kindcentrum Schimmelpenninck van der Oye in Hoevelaken heeft plaatsgemaakt voor een groen speelplein.

Je kunt je er verstoppen, met water spelen, in klimrekken hangen, in de moestuin werken, door tunnels kruipen en een balspel doen. En dat alles in een groene omgeving. De nieuwe aanpak slaat aan bij kinderen, ouders en medewerkers. “Spelen is bij ons een belevenis geworden en de kinderen zijn super enthousiast”, zegt directeur Jeanette Verhoeven over dit schoolplein van de toekomst.

Jeanette Verhoeven, directeur van de Schimmelpenninck van der Oye: ‘Voorheen ging het vooral om het spel, nu gaat het ook om het ontdekken’

Waarom heeft de school gekozen voor een groen speelplein?

Verhoeven: “We wilden een speelplaats met meer betekenis en beleving. Een plek waar kinderen volop kunnen bewegen, hun fantasie gebruiken, kunnen leren of juist een plekje vinden om zich terug te trekken. En we vinden het belangrijk dat de kinderen wat meer van de natuur meekrijgen. Onze oude speelplaats bestond voornamelijk uit tegels. We hebben veel ruimte vrijgemaakt voor beplanting. En de tegels hebben we hergebruikt voor de bouw van een buitenarena. Om in te spelen, maar ook voor buitenlessen.”

Wat maakt jullie speelplein ‘groen’?

“Het doel van een groen speelplein is een duurzame plek om te spelen en te ontspannen. Met begroeiing waar kinderen van leren, zoals moestuinbakken en verschillende soorten struiken en bomen. Maar ook een plek waar ze met water kunnen kliederen bij de waterpomp of verstoppertje spelen tussen de beplanting en de wilgenhutjes. We hebben hoogteverschillen aangebracht met een speelheuvel en een kruiptunnel. De speeltoestellen zijn nu van hout en we hebben een vlindertuin en een insectenhotel.”

Hoe is de bouw in z’n werk gegaan?

“De kinderen konden meedenken met onze plannen. Ze hebben een sponsorloop gedaan om geld in te zamelen. We hebben subsidie aangevraagd, sponsors aangetrokken en Satter Hoveniersbedrijf heeft in samenwerking met van Ee speeltoestellen het ontwerp en het bouwplan gemaakt. Dat hebben we samen met Satter en een groep vrijwilligers uitgewerkt. De aanleg van het plan tot en met de oplevering heeft drie maanden geduurd.”

Hoe reageren de kinderen op de verandering?

“Ze zijn super enthousiast. Je ziet het aan de manier waarop ze spelen. Ze ontdekken dat alles wat groen is leeft. Ze corrigeren elkaar ook bij het voorzichtig omgaan met de beplanting. Het krijgt een bepaalde waarde voor ze. Er is voor ieder wat wils: plekken om je te verstoppen, je kunt er klimmen, door gangen kruipen, maar ook voetballen in de Panna-kooi. En belangrijk: we hebben ook minder conflicten op het plein. Een nadeel is wel dat de kinderen grond naar binnen open. Daarvoor hebben we geïnvesteerd in schoonloopmatten en dat werkt prima.

Heeft een groen speelplein ook gevolgen voor het onderwijs?

“Voorheen ging het vooral om het spel, nu gaat het ook om het ontdekken. Dat gebruiken we bij het onderwijs in de klas. Kinderen raken uit zichzelf geïnteresseerd in wat groeit en bloeit. Alle groepen hebben de zorg voor een eigen moestuinbak. Ze leren de waarde en het plezier van iets onderhouden. Samen met onze vrijwilligers houden ze het plein schoon, wieden het onkruid en ruimen de bladeren op in de herfst. Het gespecialiseerde onderhoud van het groen, zoals bomen snoeien, laten we over aan Satter Hoveniersbedrijf.”

Jeanette Verhoeven besluit: “Ook de ouders en onze medewerkers zijn positief over het speelplein. Veel vrijwilligers onder de ouders zorgt voor draagvlak. Een enkele ouder vindt het minder fijn dat hun kind sneller vies wordt. Maar ze zien wel dat hun kind volop geniet van ons nieuwe schoolplein!”

bijdrage van David van Eeghen

Het nieuws van nijkerk.nieuws.nl gemakkelijk volgen? 
Like dan ook onze Facebookpagina. 
Volg ons op Twitter of LinkedIn en Instagram of krijg gratis onze dagelijkse of wekelijkse nieuwsbrief.
Adverteren op nijkerk.nieuws.nl neem dan contact op Leo Christiaens voor de prijzen en mogelijkheden. 
Zijn telefoonnummer: 06-11087527, zijn mailadres: [email protected]

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen