Tankbouw Rootselaar bouwt nieuwe hal voor LNG-tanks

Foto:

Tankbouw Rootselaar B.V. bouwt een nieuwe hal, speciaal voor de bouw van LNGtanks.

LNG is een nieuwe, relatief schone fossiele brandstof. De hal wordt een geïntegreerd productieonderdeel. Hierdoor kunnen grotere tanks in opdracht genomen worden. Een goede ontwikkeling voor zowel het bedrijf als voor de werkgelegenheid in Nijkerk. De hal vergroot ook de mogelijkheden om een deel van de Havenkom te ontwikkelen tot een dynamisch woon-werk gebied, doordat het geluid wat vrijkomt bij de productie van de tanks door de hal beter wordt afgeschermd.

Tankbouw Rootselaar is werkzaam in de olie- en gasindustrie en gevestigd op industrieterrein Arkervaart. De hal zal 35 meter breed en 60 meter lang worden en zal rond mei 2017 operationeel zijn.

LNG: schoner en economisch aantrekkelijk

LNG is vloeibaar aardgas bij een temperatuur van -162 ᵒC. De olie- en gasindustrie biedt op dit moment voldoende energie, maar de verwachtingen van de LNG-markt zijn positief. Europa heeft besloten om veel aandacht te besteden aan alternatieve brandstoffen voor milieuvriendelijker transport per vrachtwagen en schip (zowel zee- als binnenvaart). Een van de nieuwe brandstoffen zal LNG zijn. Weliswaar een fossiele brandstof, maar aanzienlijk schoner dan dieselolie.

Speciale tanks

Voor opslag van LNG zijn veel kleine en grote LNG-tanks nodig. De tanks moeten heel goed geïsoleerd zijn vanwege de lage opslagtemperatuur van de LNG. Tankbouw Rootselaar is specialist in het bouwen van dit soort tanks. Deze LNG-tanks zijn vacuüm geïsoleerd (dubbelwandige tanks) of met schuim. Om de grote tanks te kunnen bouwen is een grotere hal nodig dan de huidige productiehallen, die ook voor andere grote projecten kan worden ingezet.

Havenkom

De familie Van Rootselaar is eigenaar van het grootste deel van de oostelijke Havenkom. Van Rootselaar en de gemeente hebben afgesproken de mogelijkheden te onderzoeken om dit gebied te ontwikkelen tot een dynamisch woon-werk gebied, zoals aangegeven in de Structuurvisie Binnenstad uit 2011 en de visie “Aantrekkelijk Nijkerk” van het Platform Binnenstad Nijkerk (2015). Met de nieuwe productiehal komt de ontwikkeling van dit gebied een stap dichterbij.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden