Vleermuizen zoeken vrijwilligers

Foto:

ROZENDAAL –  Het kan gebeuren: zomaar een vleermuis in je slaapkamer of op de zolder. Wat doe je in zo’n geval? Gelukkig is in Gelderland een netwerk van vrijwilligers actief om bij bewoners met ‘een vleermuis in huis’ langs te gaan en advies te geven. 

Deze vrijwilligers krijgen ondersteuning vanuit Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG) en Vleermuiswerkgroep Gelderland (VleGel). Nieuwe vleermuisvrijwilligers zijn nodig. Wilt u ook vleermuisvrijwilliger worden? Dan kunt u zich bij SLG aanmelden voor een cursus die in maart van start gaat. Aanmelden kan via e-mail [email protected] of via www.landschapsbeheergelderland.nl.
Vrijwilligersnetwerk
Stichting Landschapsbeheer Gelderland en Vleermuiswerkgroep Gelderland hebben in samenwerking met Gelderse gemeenten een vrijwilligersnetwerk opgericht om ‘klachten’ met betrekking tot vleermuizen op te lossen. Tientallen vrijwilligers zijn actief en gaan jaarlijks bij meerdere bewoners langs. Via de website www.vleermuis.net kunnen bewoners contact opnemen met vrijwilligers in hun gemeente. Het netwerk kan op dit moment extra versterking gebruiken. Daarom organiseren SLG en VleGel opnieuw een cursus om vrijwilligers op te leiden voor dit mooie werk en vleermuislevens te redden. De cursus is gratis.
Cursus
De cursus vindt in de avond plaats op 12 en 26 maart en op 9 en 23 april. De cursuslocatie zal liggen in de buurt van Arnhem. Daarnaast maakt een vleermuisexcursie op 7 mei in de avond en een terugkomavond in september (datum nog onbekend) deel uit van het programma. Om vleermuisvrijwilliger te kunnen worden, is het van belang dat u alle avonden bijwoont. 
Vleermuizen
In Nederland zijn in totaal 21 verschillende soorten vleermuizen waargenomen waarvan er 7 regelmatig voorkomen. Alle vleermuizen in Nederland zijn bij de wet beschermd. 
U heeft vast wel eens een vleermuis gezien, vliegend in de schemering op zoek naar voedsel zoals muggen en motjes. Voor sommige mensen zijn deze luchtacrobaten fascinerend, bij anderen roepen vleermuizen juist angst op. Dat vleermuizen een belangrijke plaats in de natuur innemen, beseffen maar weinig mensen. Evenzeer is onbekend hoe deze nachtdieren leven en welk gedrag zij vertonen. Door als vrijwilliger hierover te vertellen, ontstaat vaak begrip en verdwijnt de eerste schrik bij bewoners. Hierdoor zijn bewoners na een bezoek van een vrijwilliger minder geneigd om de vleermuis hardhandig op eigen kracht te verwijderen. Dat kan vele vleermuislevens sparen! Helpt u mee?
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen