Thema-avond Kanjertraining 

Foto:

29 oktober van 19.45 tot 21.45 uur in de bibliotheek aan de Frieswijkstraat 99, toegang is gratis.

Gastspreekster op deze avond, georganiseerd door Moedige Moeders, is Jacqueline Mijnten. Zij heeft een eigen Kanjerpraktijk in Amersfoort, Putten en sinds kort ook in Nijkerk. “Kanjertraining” is een manier om kinderen en jongeren veilig te kunnen laten opgroeien in het gezin, de school, de wijk en de stad. 
Kanjertraining – aldus  het Nederlands Jeugd Instituut (NJI)- is  een effectief opvoedings- en onderwijsprogramma, dat risicofactoren “sociale problemen” aantoonbaar vermindert. Pesten, conflicten, uitsluiting en sociaal teruggetrokken gedrag worden voorkomen of verminderd en het welbevinden bij kinderen en jongeren wordt vergroot. Kanjertraining stimuleert sociaal vaardig gedrag. 
Kanjertraining
  • Een schoolaanbod voor leerlingen van 4 tot 15 jaar in het regulier en speciaal basisonderwijs en de eerste klassen van het voortgezet onderwijs. Kanjertraining wordt in Nijkerk inmiddels op 3 scholen gegeven waarvan één school erkend Kanjerschool is. De tweede school (in Nijkerkerveen) hoopt dit jaar erkend Kanjerschool te worden;
  • Een klasseninterventie; een kanjertrainer (psycholoog) biedt hulp in sociaal vastgelopen klassen van het regulier en speciaal basisonderwijs en voortgezet onderwijs;
  • Ouder-kind trainingen in Kanjerpraktijken waar kinderen van 5 tot en met 16 jaar, die problemen ervaren in de omgang met anderen samen met hun ouders getraind worden. 
  • Een sportaanbod ‘kanjers in de sport’ trainers en begeleiders versterken de teamspirit en het omgaan met conflicten van jeugdsporters. 
Scholen en anti-pestprogramma’s
De onderwijsraad adviseerde 17 september jl. in het conceptwetsvoorstel ‘Sociale veiligheid op school’ aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs dat scholen wettelijk verplicht zijn om voor een veilig schoolklimaat te zorgen; een antipestbeleid hoort daarbij. Het doel is zorg dragen voor de sociale veiligheid op scholen. 
Dit doel kan gerealiseerd worden door gebruik te maken van effectief aangemerkte programma’s. Mijnten: “Kanjertraining is naast een effectief opvoedings- en onderwijsprogramma, ook een bewezen effectief anti-pest programma is. Het effectonderzoek (NJI) van Nederlandse anti-pest programma’s wijst uit dat Kanjertraining tot een van de weinige anti-pest programma’s behoort die beoordeeld zijn als ‘effectief’ volgens goede aanwijzingen.”
Kunnen scholen echter ook kiezen voor een andere en eigen manier om invulling te geven aan hun verplichting in dezen? 
Mijnten: “Het hebben van een apart antipestprogramma is één manier is om te voldoen aan de inspanningsverplichting. Er zijn ook andere manieren mogelijk, waaronder integrale inpassing van deze thematiek in het algemene pedagogisch-didactische beleid van een school. Bij het voorkomen en terugdringen van pesten blijkt echter vooral een schoolbrede aanpak goede resultaten op te leveren.”
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Wilma Bothmer van de Bunt, 
033-2457621, [email protected]
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen