Woorden van René Bleeker bij de opening van zijn expositie in Museum Nijkerk vrijdagmiddag.
Na een vergeefse zoektocht in Hoevelaken vond hij boerderij de Poort aan de Kamersteg in Appel, de Smederij in de Holkestraat, de zolder van het oude gemeentehuis en het hoogspanningsstation aan de Greshoflaan.
Voor Bleeker is urbex fotografie een reis door een vreemde wereld. Bleeker op zijn site: "Soms is het net alsof je beweegt door een horrorfilm. Als je een gebouw binnenkomt ben je in eerste instantie verbaasd en verrast door de schoonheid van de architectuur, maar ook door het verval. Het eerste half uur maak je geen foto’s, maar ben je alleen aan het verkennen. Je probeert je te verplaatsen in de tijd dat het gebouw was bewoond en normaal functioneerde. Alsof je in een trance komt. Daarna ga je pas nadenken over hoe je dit alles zo mooi mogelijk kunt gaan vastleggen en welke technieken het beste passen bij het natuurlijke licht dat aanwezig is."
Zijn urbex foto's over deze panden zijn - naar eigen zeggen - maar een kleine selectie van zijn werk. Museumdirecteur Edith de Jong was het daar helemaal mee eens. Bleeker werkt mondiaal, legt dat vast in fotoboeken en nu dus ook in deze expositie, die tot 1 april 2025 open is.
Voor wethouder Marianne Klein is urbex fotografie magisch: "Het werkt voor iedereen anders. Het gaat ook over de toekomst, want dingen veranderen en blijven niet zoals ze zijn."
Urbex fotografie, een afkorting van Urban Exploring fotografie, is een fascinerende en soms avontuurlijke tak van fotografie waarbij verlaten gebouwen en omgevingen worden vastgelegd. Denk aan oude fabrieken, ziekenhuizen, tunnels, of zelfs hele dorpen die zijn achtergelaten.
Wat maakt het zo bijzonder?
Waarom is het populair?
Bron: AI Gemini