Blijk van waardering voor mantelzorgers

Foto: Google streetview

Partners, familieleden of vrienden die lange tijd voor een naaste zorgen komen vanaf dit jaar in aanmerking voor de mantelzorgwaardering van de gemeente Nijkerk.

Met deze nieuwe regeling wil de gemeente mantelzorgers die intensief voor iemand uit hun omgeving zorgen waarderen en erkennen voor hun inzet. De eerste uitreiking vindt plaats rond de Dag van de Mantelzorg op 10 november.

Veranderingen waardering
Er wordt veel verwacht van mensen uit de omgeving van iemand die chronisch ziek of gehandicapt is. Eerder verstrekte de rijksoverheid jaarlijks een ‘mantelzorgcompliment’ via de Sociale Verzekeringsbank. Door alle veranderingen in de zorg is deze regeling gestopt en zijn gemeenten verantwoordelijk voor een jaarlijkse blijk van waardering voor mantelzorgers. Nijkerk geeft hier invulling aan door een cadeaubon ter waarde van vijftig euro te verstrekken aan mantelzorgers die lange tijd onbetaald voor iemand uit Nijkerk zorgen. Wethouder Marly Klein licht toe: “We vinden het als gemeente heel belangrijk onze waardering te uiten aan deze bijzondere groep mensen. Hun inzet is onmisbaar, in de eerste plaats voor diegenen aan wie zorg wordt verleend, maar ook voor de samenleving als geheel. Door een cadeaubon te verstrekken kan iedere mantelzorger iets passends voor zichzelf uitzoeken en willen we tegemoetkomen aan de verschillende wensen en behoeften die er zijn. We willen deze bonnen graag persoonlijk uitreiken zodat we ook zoveel mogelijk mantelzorgers zelf kunnen ontmoeten en horen wat er speelt.”

Voorwaarden en criteria
Om in aanmerking te komen voor de cadeaubon moet men langer dan drie maanden en meer dan acht uur per week onbetaalde zorgtaken verrichten aan iemand woonachtig in de gemeente Nijkerk. Het kan om veel verschillende zorg gaan zoals persoonlijke verzorging (wassen, kleden, eten geven), vervoer en doktersbezoeken, maar ook huishoudelijke en administratieve taken. “In de oude regeling van het mantelzorgcompliment kwamen alleen mantelzorgers van iemand met een AWBZ indicatie voor zorg thuis in aanmerking voor het compliment. Maar er zijn ook veel situaties waarbij voor iemand wordt gezorgd die niet zo’n indicatie heeft, bijvoorbeeld wanneer voor iemand wordt gezorgd die in een zorginstelling woont of waarbij nog geen professionele hulp in beeld is. Al deze mensen verdienen onze waardering. Dit jaar zal daarom echt een overgangsjaar zijn die we na afloop met elkaar evalueren”, aldus wethouder Marly Klein. Om in aanmerking te komen moeten mantelzorgers zelf een aanvraagformulier invullen, met onder andere de gegevens van diegene voor wie zij zorgen en een omschrijving van de zorgtaken. Voor jongeren van 8 tot 18 jaar is er, net als voorgaande jaren, de bioscoopbonnenactie.

Aanmelden via Sigma
Mantelzorgers moeten zich zelf aanmelden voor de regeling via een speciaal formulier. Mensen uit de omgeving van de mantelzorger zoals de zorgvrager, familie, vrienden, zorginstellingen of verenigingen worden opgeroepen om mantelzorgers actief te stimuleren zich aan te melden. De gemeente heeft Sigma, Steunpunt Mantelzorg gevraagd de aanvragen in behandeling te nemen. Aanvragers worden uitgenodigd de cadeaubon persoonlijk af te halen. Het formulier voor het aanvragen van de mantelzorgwaardering is binnenkort te vinden op de website van Sigma www.sigma-nijkerk.nl of op te vragen via telefoonnummer 033 247 4830 of [email protected].

De eerste uitreikingen vinden plaats op de Dag van de Mantelzorg op 10 november.

Dit is een bericht van de gemeente

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen