Drank- en horecawet om gemeentekas te spekken?

Foto:

Je verjaardag vieren en je familie, vrienden en collega’s elk een bedrag van twintig euro vragen voor onbeperkt drinken, ze te laten betalen voor de garderobe en de broodjes hamburger klinkt niet als een verjaardag maar als een feest met commerciële doeleinden. En dat mag niet zonder vergunning. Ik vraag me ook af of daarvoor een vergunning zou worden afgegeven als je deze zou aanvragen. 

Als een van de organisatoren van een jaarlijks wijnproefevenement kwam ik een paar weken geleden met de inspecteur van de drank- en horecawet in aanraking. Babbelen met bubbels, de ladies-only-wijnproeverij voor een goed doel, moest op last van de wet verplaatst worden naar een locatie met een drank- en horecavergunning. Wij hadden geen idee dat we onze wijnproeverij alleen op een locatie met een drank- en horecavergunning mogen organiseren. Maar omdat de bijeenkomst openbaar is, er entree geheven wordt en de geproefde wijn besteld kan worden, is dat blijkbaar een vereiste. Snel een vergunning regelen voor de locatie was geen optie; het evenement moest plaatsvinden in een locatie met een drank- en horecavergunning. Het is goed gekomen, met dank aan De Roode Schuur, maar het heeft ons enorm veel stress en uren gekost om alles opnieuw te regelen en de deelnemers te informeren. Toch is de wet is nu eenmaal de wet en we hebben ons er aan te houden. 
Inspecteur alive and kicking!
Ik heb een paar weken geleden via deze column mijn zorg over schuurfeesten uitgesproken. Eerder ging ik er vanuit dat onze gemeente weinig tot niets deed aan dit fenomeen maar dat was toch even finaal fout gedacht. De inspecteur van de drank- en horecawet zit namelijk helemaal niet stil maar is alive and kicking! We hebben er volop over kunnen lezen via social media deze week. Een ingezonden brief, gepubliceerd op Nijkerk.nieuws.nl, scoorde op Facebook meer dan 25.000 views en werd honderden keren gedeeld met even zo veel reacties daaronder. Interessant, want het klonk als schuurfeest. Klónk als schuurfeest.
2014-21
Privéfeestje met inspectie
Eerst verscheen een persbericht van de gemeente over een organisator van een feest die een boete opgelegd kreeg omdat er geen vergunning was afgegeven. Als reactie op dat persbericht was daar de ingezonden brief van de organisator. Zij schrijft dat dit feest gewoon een verjaardagsfeest betrof. Een privéfeest met vrienden, familie en collega’s plus een bezoekje van de inspecteur van de drank- en horecawet. Deze inspecteur greep die avond niet in en liet het feest gewoon doorgaan, maar stuurt wel 8 weken later een forse boete. Was dit verjaardagsfeest echt wel een verjaardagsfeest? Want als ik mijn bronnen moet geloven moesten de feestgangers een bedrag van twintig euro betalen voor onbeperkt drinken, betalen om de jas op te hangen en voor het broodje hamburger. Dat klinkt meer als een feest met commerciële doeleinden dan een verjaardag in de privésfeer. Maar als de inspecteur zo’n feest bezoekt en toelaat? Was de wet dan wel overtreden? Als dit feest een commercieel karakter had was het de taak van de inspecteur om direct in te grijpen, lijkt me. Als ik een televisie steel en ik word gesnapt mag ik de TV toch ook niet mee naar huis nemen om pas later daarvoor te boeten? 
Oneerlijke concurrentie voor de horeca
De drank- en horecawet is ooit verzonnen om ervoor te zorgen dat een organisatie het goed voor elkaar heeft voor zijn gasten. Dat mensen met een horecadiploma de dranken schenken en dat er gedacht is aan onder meer hygiëne, brandveiligheid en nooduitgangen. Maar ook om oneerlijke concurrentie voor de reguliere horeca te voorkomen. Of is de drank- en horecawet een mooi melkkoetje om de gemeentekas te spekken? Zo lijkt het nu wel als ik de berichtgeving mag geloven. Wil je illegaal een commercieel feestje geven dan kun je de gok dus nemen? Als je gesnapt wordt vier je vrolijk verder en spaar je rustig tot de acceptgiro op de mat valt. Lijkt mij geen goed signaal om af te geven.
Trending
Mijn vorige column met de titel ‘een overlevende van een schuurfeest vertelt...’ maakte nogal wat los. Wát veel reacties heb ik gehad. Sommige online en openbaar, maar ook heel veel anoniem; van haatmails tot complimenten. De landelijke media (NOS en BNN) wilden exclusieve interviews met mijn bron, de overlevende, maar die wil – om begrijpelijke redenen – niet op radio en televisie. Ook mijn bronnen die bij “het verjaardagsfeest” waren willen anoniem blijven. Deze week nog stond er op de website van de Telegraaf een artikel over zuipketen en dat horecaondernemers niet durven te klagen over hun bestaansrecht. Het onderwerp is trending en niet alleen in Nijkerk dus.
Marcelle houdt zich bezig met communicatie en PR en startte onlangs Effect&zo, samen met Monique van Rooyen. Ze adviseert over o.a. (social) media en is hoofdredacteur van Social Networking Nederland. In Nijkerk organiseert ze maandelijks de Open Coffee en is trainer bij Cursuslokaal Nijkerk. Naast lokale initiatieven zet ze haar tijd ook in voor de internationale missie van Morning Tears: het helpen van kinderen waarvan de ouders in de gevangenis zitten of ter dood veroordeeld zijn.
LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Janneke van Heugten, Marcelle Warringa, Marja Willems en Monique van Rooyen-Staal bezig houdt. 
Elke maandag een nieuwe column online.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen