Wat Windhouwer nog van Sven Kramer moet leren

Foto:

In het verleden behaalde resultaten bieden geen garanties voor de toekomst. Zeker niet als de situatie waarin de resultaten behaald zijn gaat veranderen. Er komen immers heel wat nieuwe taken bij de gemeente te liggen. Het CDA is de grootste in Nijkerk. Daar kunnen we niet omheen. 

Sterker nog, daar wil ik niet eens omheen kunnen. Zover ik kan beoordelen is René Windhouwer bijvoorbeeld een prima wethouder. Wat ik echter niet prima vind is als kansen op vernieuwing niet worden bekeken. 
Het CDA en CU/SGP passeren op voorhand al PRO21 en De Lokale Partij. Partner in crime Boudewijn van der Woerd van de VVD juicht de gang van zaken in De Stad Nijkerk toe onder het mom van continuïteit. Terwijl juist de VVD een nieuwe wethouder (Marly Klein) moet leveren, omdat De Graaf is gestopt.
Het spel is voorbij, terug naar ons werk
De verkiezingstijd is voorbij. De kiezers dachten dat alle Nijkerkse politici van hun stoel waren af gekomen. Nu de verkiezingsmuziek gestopt is blijken de zittende politici nooit hun stoel verlaten te hebben. Ze deden helemaal niet mee met de stoelendans. De muziek is gestopt, het spel is voorbij. “Leuk dat jullie aan een spel meededen, maar onze stoelen zaten hiervoor ook prima. Dus waarom zouden we opstaan?”
2014-13
Informateur schuift programma’s opzij
Van der Hurk uit in een uitgebreid interview op deze site haar ongenoegen over de gang van zaken rond het tot stand komen van het college-akkoord. “Ik moet je eerlijk bekennen, ik heb nog geen programma gelezen”, dat zei informateur Windhouwer tegen Van der Hurk (De Lokale Partij). Als het niet om inhoud gaat bij een formatie, waar gaat het dan wel om? Het eigen belang, de eigen positie lijken de hoogste prioriteit te hebben bij informateur Windhouwer. Je hebt politici die vanuit idealisme de politiek in gaan, je hebt politici die vanwege macht de politiek in gaan. En je hebt politici die vanwege financiële redenen de politiek in gaan. 
Alleenrecht op positie
“Never change a winning team” moet de gedachte van Windhouwer geweest zijn. Natuurlijk moet alle opgebouwde kennis van de laatste wethouders niet verloren gaan voor onze gemeente. Iemand die in de politiek zit omdat hij of zij iets wil betekenen voor de samenleving zal een nieuwe wethouder dan ook goed op weg helpen. Het mag toch niet zo zijn dat de Nijkerkse politiek geen enkele kans op vernieuwing krijgt omdat je wilt vasthouden aan dezelfde ploeg? Dat zou hetzelfde zijn als een bondscoach die bekend is met het basisteam geen enkele moeite meer doet om naar de kwaliteiten van mensen buiten dat basisteam te kijken. Hoe kan je een sterspeler in de Nijkerkse politiek worden als je nooit op het veld wordt toegelaten?
Windhouder versus Kramer
Sven Kramer maakte afgelopen vrijdag bekend dat hij iemand anders op de stoel van coach wil. De reden: tijd voor vernieuwing. Natuurlijk waren er dingen minder gegaan. Maar er waren vooral veel successen behaald. CDA verliest een zetel. Het lef van Sven Kramer om buiten het veld te gaan kijken ontbreekt helaas bij het CDA. 
Als ik aan mensen vertel dat ik in Nijkerk woon, zijn ze vaak verbaasd. Nijkerk heeft buiten de stadsgrens allesbehalve het imago van een inspirerende ondernemersstad. Ondanks dat we tegen de Randstad aan liggen voelt Nijkerk als ver-van-mijn-bed voor Randstadinwoners. Niet in de laatste plaats vanwege het beeld dat mensen van Nijkerk hebben. Er zijn heel veel dingen super geregeld in Nijkerk. Ik woon echt met veel plezier in deze gemeente. Alleen vrees ik wel voor de toekomst voor de gemeente. Een toekomst vol uitdagingen, die vraagt om verscheidenheid aan benadering. De wereld draait door. Maar in Nijkerk blijven de politieke housekeepers liever op een stoel zitten met broeders die ze kennen. Liever dan dat ze mogelijkheden voor vernieuwing onderzoeken. Laten we dit goed in ons oren knopen als we over vier jaar weer gaan stemmen. 
Met haar mediaplatform VIDM.nl zet Janneke van Heugten zich in voor een realistische afspiegeling van de maatschappij in de media. Op VIDM.nl kunnen journalisten zien welke deskundigen er buiten de ‘usual suspects’ beschikbaar zijn voor reportages, interviews en andere redactionele en inhoudelijke bijdragen. www.vakerindemedia.nl 
LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Janneke van Heugten, Marcelle Warringa, Marja Willems en Monique van Rooyen-Staal bezig houdt. 
Elke maandag een nieuwe column online.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen