Verbinding in de basis, of uitvechten op details?

Foto: nijkerk.nieuws.nl

Als je zomaar ineens je intrede mag doen in het rijtje columnisten van Laakbaar, legt dat wel een druk op je schouders.

Maar vooral is het een eer om ervoor gevraagd te worden. Ik las de columns van Laakbaar al heel regelmatig, het is fijn om te merken dat veel meer mensen zich druk maken om zaken die ‘laakbaar’ zijn in ons Nijkerk en daarbuiten.
Dat ik nu columnist mag worden, geeft me een mooie uitlaatklep voor die gedachten en ideeën.

Laat ik beginnen met mezelf te introduceren: ik ben geboren in Nijkerk – mijn ouders hadden er boekhandel Roodbeen – en getogen in Putten, want daar woonden we vanaf mijn vijfde. Pas na mijn studietijd ben ik weer in Nijkerk komen wonen, en nu, twintig jaar later, wil ik er nooit meer weg. Nijkerk heeft het gezellige van een dorp, ligt heerlijk centraal en is vooral ook nog zo mooi groen. De mensen zijn er over het algemeen hartelijk: als ik met de hond wandel groeten de mensen elkaar, ook als ze elkaar niet kennen.

Strijd zonder winnaars
Waar ik me wel vaak over verbaas, is over hoe er wordt ingezet op je religieuze kleur. Er zijn zo veel verschillende kerkelijke stromingen, alleen al binnen Nijkerk, dat ik het niet bij kan houden. Ikzelf ben niet gelovig, ik ben van de stelling: ‘Ik was er niet bij dus ik durf niet te zeggen wat waar is en wat niet’ (ik sluit ook niets uit), en dus schrik ik soms van de stelligheid waarmee de eigen opvatting over het geloof voor de enige juiste wordt gehouden.
Nu heeft iedereen natuurlijk recht op zijn eigen mening, en het is ‘des mensen’ om verbinding te zoeken met mensen die er hetzelfde over denken. Daar voel je je thuis, zo werken die dingen. Maar het lijkt wel of het tot op detail moet kloppen met elkaar, want anders splitst zich weer een groep af, of gaan mensen hun heil elders zoeken, zelfs buiten de gemeentegrenzen. Terwijl in mijn ogen de basis van elke religie dezelfde is. Maar blijkbaar is dat niet meer genoeg.

De aanval op ds. Van der Kaaij is daar een voorbeeld van. Zijn boek ‘De ongemakkelijke waarheid van het Christendom’, waarin hij het bestaan van de historische Jezus in twijfel trekt, is de aanleiding – maar volgens mij allang niet meer de reden – van alle commotie. Wat mij in die strijd verbaasd heeft, is dat Van der Kaaij zich van de kerkenraad niet mag uiten in de media, terwijl alle stappen tégen hem wel als nieuwsitems in de media verschijnen. Waarom mag hij zijn kant van het verhaal niet doen? Ik miste in elk geval zijn verdediging in de media, daar waar alle aanvallen wel te vinden waren.

Zoals ik al zei: ik ben niet gelovig, ben dus ook niet lid van een kerk en zal er wel niet genoeg van snappen, maar zou het niet mooi zijn geweest als er al in een eerder stadium een open gesprek was geweest tussen de dominee en de kerkenraad, met respect voor elkaars standpunten, zodat er wellicht nog een verbinding – ondanks de tegenstellingen – had kunnen plaats vinden? Van de strijd die nu is losgebarsten zal niemand meer als winnaar tevoorschijn komen: de toekomst van de dominee is onzeker, maar ook de kerk zelf laat zich niet van zijn verdraagzame, vredelievende kant zien. En als we het hier in Nijkerk op religieus gebied al niet kunnen redden samen, waar toch zo’n brede basis van geloof te vinden is, wat voor hoop is er dan voor de rest van de wereld – om het maar even breder te trekken dan het Nijkerkse?

Mijn ideaal zou zijn: zoek de verbinding, in plaats van de tegenstellingen. In de kern verschillen alle religies niet eens zoveel, en ook de normen en waarden van mensen zoals ik, die niet geloven, komen op hetzelfde neer.
Of, zoals ik eens las in een boek dat ik vanuit mijn bedrijf Nabij Producties mocht produceren: ‘Wat jij verafschuwt, doe dat ook je naaste niet. Dat is de hele Thora, de rest is commentaar.’ Een simpel maar doeltreffend uitgangspunt waar elk mens, religieus of niet-religieus, baat bij kan hebben.

2015-23

Over Merit Roodbeen
Merit Roodbeen is opgegroeid met en tussen de boeken. Na haar studie Nieuwgriekse Taal- en Letterkunde heeft ze jarenlang gewerkt bij boekhandel Roodbeen, waar ze ook eigenaar van is geweest. Inmiddels heeft ze de overstap gemaakt naar de uitgeverij, en heeft ze haar eigen uitgeverij Nabij Producties. Ze woont sinds 1994 in Nijkerk met haar man Robert, met wie ze drie kinderen heeft.

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Iris Nieuwenhuis, Marcelle Warringa, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke maandag een nieuwe column online.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen