Is betrokkenheid vice versa?

Foto:

We hebben de allermooiste gemeente van Gelderland. En staat het in de krant, dan is het waar; dat zei mijn oma al. Maar waarderen wij die mooie gemeente ook en doen we er zelf wel genoeg aan? Zijn de burgers wel net zo betrokken bij hun gemeente als de gemeente(politiek) zelf? 

Woensdag kunnen we dat samen weer bewijzen. Maar dan moeten we wel een beetje beter ons best doen dan de vorige keer. Van de ruim 40.000 Nijkerkers mogen er meer dan 30.000 hun stemmen uitbrengen. Nauwelijks 60% van de stemgerechtigden kwam bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen in 2010 naar stembus, wel iets meer dan gemiddeld in Nederlands, da’s waar. Maar de tweede kamer verkiezingen twee jaar later konden op een opkomst van bijna 80% rekenen. Terwijl Nijkerk toch een stuk dichterbij is dan Den Haag.
Opmerkelijk is overigens dat meer dan de helft van de Nijkerkers lokaal CDA of de lijstverbinding ChristenUnie-SGP stemt, terwijl ze dat voor de Tweede kamer hooguit voor een derde doen. Voor de VVD komen lokaal 2.500 Nijkerkers naar de stembus maar twee jaar later stemmen er drie keer zoveel burgers alsnog liberaal. Hoe kan dat? En hoe komt die grote groep PVV-stemmers (10%!) lokaal aan z’n trekken?
De mooiste toren in de mooiste gemeente
En in de mooiste gemeente van Gelderland staat natuurlijk de mooiste toren van Nederland met ruim 11.000 stemmen verkozen bij de RKK. Prachtig die verbroedering; een rooms-katholieke omroep verkiest een hervormde toren tot de mooiste! Het zal wel een rol gespeeld hebben dat onze ‘grote’ Nije Kerck van oorsprong is gewijd aan de legendarische Catharina van Alexandrië. Die mooie gemeente scoort volgens de Telegraaf (en dan is het helemaal waar…..), een hooggewaardeerde 7,3. Hoger dan aangrenzende gemeentes Amersfoort, Barneveld en Putten. De beste gemeente van Gelderland zelfs. Dat is toch mooi… 
Zo’n mooie stad, en dat toch voor zo weinig. Maar €409,- per jaar; daar moet je op Schiermonnikoog eens om komen. Die eilanders tikken elk jaar meer dan €2300,- af aan hun gemeente. En nog zuinig ook, ons stadhuis heeft maar zo’n €2000 per jaar per burger nodig maar in de Stopera in onze hoofdstad kunnen ze daarvan hooguit de eerste drie maanden van het jaar van rondkomen.
Onze gemeente in een lijstje
GEMEENTE: Nijkerk
INWONERS:40355
TOTAALCIJFER: 7.3 (29e plaats)
BESTEEDBAAR INK.: €37.400
ZIEKENHUIS op 2.6 km
MISDRIJVEN/1000_INW: 41.7
WOZ-WAARDE: €282.000
GROTE SUPERMARKT op 1 km
VRTGEZET ONDERWIJS op 1.7 km
ONDER ARMOEDEGRENS: 4.3%
2014-11
Nijkerk ten opzichte van andere gemeentes
We hebben het dus best goed in onze gemeente, niet te duur, hoge waardering. Gemeenten geven per inwoner duizenden euro’s uit aan straten en pleinen, groen in de wijk, veiligheid, onderwijs, maatschappelijke begeleiding, vuilnismannen, bijstandsbegeleiding, brandweer en openbaar vervoer. Maar welke gemeente geeft nu het meeste uit aan haar inwoners en welke Nederlanders komen er het meest bekaaid vanaf?  De Volkskrant zette het op een rijtje
Leuk om te zien dat Nijkerk het ten opzichte van gemiddeld Nederland best goed doet, zuinig aan doet. 
In Elseviers weekblad lezen we deze week bovendien dat ons college best goed op de centjes past. Mooie materie om eens tegen het licht van de gemeenteraadsverkiezingen te houden, aangezien we de komende jaren nog meer moeten bezuinigen…waarop dan? Hoe fijn zou het zijn als ook u daar invloed op kunt uitoefenen? 
Aan de opkomst van de politieke cafés en debatten of verkiezingsmarkt van afgelopen zaterdag te zien doet het de inwoners erg weinig. De politiek maar flyeren, fietsen en fans maken, waar de inwoners het wat lieten afweten. Ik hoop dat dat geen voorbode is voor de opkomst bij de stembus. Wat mij betreft geldt: nu meestemmen of voor altijd zwijgen… Op 19 maart kunt u uw invloed uitoefenen door te stemmen tijdens de #GR2014. Succes bij de keuze van uw partij!
Monique is eigenaar van MOVARO proces|communicatie|advies en houdt zich bezig met belevingscommunicatie. Ze is een snelle en creatieve denker die in de analyse niet om de hete brij heen draait, in de oplossingen energie creëert en bij de implementatie de vaart er in houdt. Betrek Monique bij een project of proces en er ontstaat gegarandeerd beweging. Haar motto: echt effect door beleving!
LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Janneke van Heugten, Marcelle Warringa, Marja Willems en Monique van Rooyen-Staal bezig houdt. 
Elke maandag een nieuwe column online.
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen