Nijkerk op stoom

Nieuwe ronde nieuwe kansen zeiden wij van LAAKBAAR al de afgelopen keren. Maar nee, nu even niet over de nieuwe coalitie en installatie van de wethouders, maar over ons eigen unieke stoomgemaal in de Arkemheenpolder.

Wie kent het niet?
Het stoomgemaal hertog Reijnout en haar bezoekerscentrum krijgen jaarlijks bezoek van ruim 20.000 gasten. Veel uit de omgeving van Nijkerk, maar nog meer uit de wijde omtrek en soms van de andere kant van Nederland. Niet zo gek, want het is een bijzondere plek!

Ons stoomgemaal is uniek voor Nederland. Het staat niet alleen op een plek waar cultuurhistorie, waterbeheer, natuur en landbouw samen komen en elkaar versterken. Het is bovendien het enige nog werkende stoomgemaal met twee schepraderen. Ligt in een uniek polderlandschap dat haar eeuwenoude structuur nog heeft.

Vele partijen dragen het stoomgemaal een warm hart toe! Bijzonder hoe makkelijk partijen bereid zijn om te ondersteunen in expertise en mankracht en soms zelfs keiharde pingels om bij te dragen in instandhouding en vernieuwing. Want zeg nou zelf: wij mogen toch met recht trots zijn op ons unieke stoomgemaal?

Vernieuwing
Aan het begin van dit seizoen is een prachtige serre aangebouwd aan de achterzijde. Een geweldige plek voor wd. Kop koffie of thee met wat lekkers. Deze winter is het bezoekerscentrum aan de beurt. Na een tentoonstelling van tien jaar oud, wordt het tijd voor vernieuwing. De verhalen over het stoomgemaal, de cultuurhistorie, het waterbeheer, de landbouw en natuur worden meer met elkaar verbonden. Dat gebeurt door meer interactieve onderdelen zoals projectie, film, sociale media en prachtige foto’s. Veel beeld en de nodige uitleg laat je de polder en haar unieke stoomgemaal ervaren. Om daarna zelf op ontdekking uit te gaan.

Kom langs, steun en verwonder
Ik kwam er al met enige regelmaat, met of zonder de kinderen en ben dan ook zeer verheugd dat ik mag samenwerken met de vele vrijwilligers (jazeker, allemaal vrijwilligers die ieder weekend zorg dragen voor openstelling, op stoom brengen en onderhoud) om te komen tot een nieuwe invulling voor het bezoekerscentrum. Maar ben me tegelijkertijd ook zeer bewust van het feit dat er nog steeds mensen zijn die er nog nooit geweest zijn. Onder het motto, kan altijd nog… Maar het is zo de moeite waard. Om natuur, landbouw, waterbeheer en cultuurhistorie te ontmoeten!

Zaterdag 21 oktober het stoomgemaal voor het laatst dit jaar onder stoom. Het bezoekerscentrum is nog tot 1 november open. Kom nu dus even langs om van het prachtige herfstweer in de polder te genieten en het bezoekerscentrum te zien. Nu kan het nog even voor het centrum vanwege de wintermaanden en de aanstaande verbouwing de deuren sluit. De koffie staat voor u klaar in de prachtige nieuwe serre die een weids uitzicht geeft op de Arkemheenpolder.

2015-32

Over Monique van Rooyen
Monique is eigenaar van MOVARO proces|communicatie|advies en houdt zich bezig met belevingscommunicatie. Ze is een snelle en creatieve denker die in de analyse niet om de hete brij heen draait, in de oplossingen energie creëert en bij de implementatie de vaart er in houdt. Betrek Monique bij een project of proces en er ontstaat gegarandeerd beweging. Haar motto: echt effect door beleving!

LAAKBAAR
Vier columnisten midden in het werkgebied van nijkerk.nieuws.nl ontmoeten Nijkerk, Nijkerkerveen en Hoevelaken. Elke week een nieuwe column waarin je kunt lezen wat Marcelle Warringa, Merit Roodbeen, Monique van Rooyen – Staal en Wendy Traa bezig houdt.

Elke maandag een nieuwe column online.

Dossier:
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen