Poëzieroute wordt ontwikkeld

Wethouder Marly Klein was blij met het initiatief van stadsdichter Bert Jurling voor een poëzieroute.

Tijdens de landelijke Poëzieweek (van 25 t/m 31 januari 2018) is donderdagavond een gedicht onthuld op de gevel van het oude stadhuis aan de Kolk.

Dit gedicht is bedoeld als de eerste schakel in een Poëzieroute door Nijkerk. Het initiatief hiervoor is genomen door stadsdichter Bert Jurling en wordt ondersteund vanuit het Platform Binnenstad Nijkerk. Wethouder Marly Klein: “Met de onthulling van het eerste stadsgedicht van de poëzieroute krijgt onze stadsdichter een breed podium. De gedichten liggen letterlijk op straat en dragen op een creatieve manier bij aan een aantrekkelijke binnenstad”.

Bert Jurling trad begin 2017 aan als stadsdichter van Nijkerk en heeft al diverse malen een bijdrage kunnen leveren aan een belangrijke gebeurtenis, activiteit of evenement in onze gemeente:

  • Bijdrage aan de bundel ‘Geef Vrijheid Door’ (4 en 5 mei 2017)
  • Embleemgedicht voor Therese Klompenhouwer (wereldkampioene biljarten)
  • Verschillende gedichten in de media
  • Gedicht voor ‘dementie-vriendelijk Hoevelaken’
  • Gedicht bij jubileum Bibliotheek Nijkerk – Hoevelaken

In Nijkerk wordt nu een begin gemaakt met een Poëzieroute met gedichten op markante plaatsen buiten. Het plaatsen van poëtische teksten in de openbare ruimte kan voor bepaalde locaties een duidelijke verrijking en meerwaarde betekenen. Soms kan een gedicht gekoppeld worden aan het historische karakter van een bepaalde plek. Inwoners en bezoekers kunnen even stilstaan bij een gedicht op een betekenisvolle plaats en dat bewust in zich opnemen en even genieten.

De Poëzieroute is een ketting met vele schakels en de eerste schakel is onthuld op donderdag 25 januari 2018. Bert Jurling wil de komende tijd nieuwe schakels aan deze poëzieketting gaan ontwikkelen op 10 tot 15 locaties. Per locatie zal hij met betrokkenen per keer tot een plan komen en daar medestanders en budget voor zoeken. De Poëzieroute kan op termijn gaan aansluiten of integreren met andere (wandel-)routes zoals een stadswandeling of kunstroute.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen