Food Production Cluster goed voor bedrijven, onderwijs én overheid

Foto:

Nijkerk is onderdeel van Regio FoodValley: hét agrofoodcentrum van Europa, de internationale topregio voor kennis en innovaties op gebied van gezonde en duurzame voeding.

Deze regio versterkt de kennisontwikkeling van food. Bedrijven hebben die kennis nodig om problemen op te lossen en om te kunnen blijven innoveren. Van cruciale waarde zijn ook de verbindingen tussen bedrijven – onderwijs – overheid. De gemeente faciliteert hierbij door het opzetten van het Food Production Cluster.

Tijdens een bijeenkomst op 24 januari zijn de deelnemers geïnformeerd over de activiteiten die uitgerold gaan worden rondom dit cluster. De deelnemers zijn vertegenwoordigers uit het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, de Provincie en werkgeversorganisaties.

Aansluiting onderwijs bedrijfsleven

De aansluiting tussen het onderwijs en het bedrijfsleven vraagt bijzondere aandacht. Daarom is dit onderwerp tijdens de bijeenkomst centraal gezet. Onder de begeleiding van de dagvoorzitter Arnoud Leerling, werden diverse stellingen geponeerd. Stellingen zoals ‘Meer opleidingen op MBO-niveau in Nijkerk’, ‘Meer bedrijfsbezoeken om de sector beter te leren kennen’ en ‘Gezamenlijke vacaturebank’ scoorden hoog.

Wethouder Patricia van Loozen: “Tijdens deze bijeenkomst voelde ik een enorme betrokkenheid om binnen het Food Production Cluster, strategische beslissingen over Nijkerk te nemen. De kans is groter dat we zaken – die we met elkaar belangrijk vinden – straks ook daadwerkelijk kunnen verwezenlijken.”

Bijvoorbeeld door het bieden van een kwalitatief hoog scholingsaanbod, voldoende nieuwe instroom van technisch personeel, een sterke infrastructuur. Daarnaast zal het Food Production Cluster de uitstraling van de regio verder gaan versterken. Ook zal gezamenlijk de financiering van arbeidsmarkt- en innovatieprojecten worden opgepakt. Tenslotte moet het Food Production Cluster voor de bedrijven de verbindende factor worden voor de samenwerking met tal van andere kennisintensieve projecten, bedrijven en onderwijsinstellingen in de Regio FoodValley.

Volgens Johan Stuiver van Deloitte, die met de foodbedrijven en kennisinstellingen over de toegevoegde waarde van het cluster sprak, is nu het moment om met het onderwijs in de regio nog beter te gaan samenwerken. Samen kunnen zij goed voorzien in de toenemende vraag naar kennis en personeel. Alle ingrediënten voor een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeidsmarkt zijn er al. De bedrijven die meedoen zullen ook de beste toegang tot talent krijgen

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen