INGEZONDEN BRIEF: Hoevelakers staan niet droog op Koningsdag

Foto:

Er is veel te doen rondom de bericht dat er ook geen horeca of muziek zal zijn op Koningsdag.

In ons anders zo rustige dorp lijkt ophef rondom verkiezingen in de schaduw te staan van het afblazen van het oranjeprogramma. Her en der lopen de gemoederen hoog op en is de frustratie hoog. Zo ook bij onze vereniging, partners en vrijwilligers. Dit vraagt wellicht om een nuance en een toelichting.

Afgelopen woensdag heeft het bestuur van Oranjevereniging definitief moeten besluiten dat er weinig toekomst is voor de organisatie van Koningsdag in 2018. Wel zijn we (en dat is natuurlijk duaal) blij met het feit dat er nu aandacht is voor iets dat altijd vanzelfsprekend is geweest, namelijk een programma waar iedereen van kan en mag genieten. Ons bestuur is al bijna 10 jaar bezig met het vinden van vrijwilligers, financiering en een deugdelijk bestuur dat voldoende groot is om een verantwoord programma te draaien.

Dat programma is niet alleen het biertje op Koningsdag, maar ook de kermis, 4 mei viering en lampionnenoptocht. Dat houdt het bestuur aardig bezig. Op Koningsdag sponsort OVH daarnaast ook nog de Bingo voor onze ouderen en draagt de OVH bij aan het in stand houden van de Walter Strang Foundation door een flinke bijdrage. Het feit dat we nu niet verder kunnen heeft maatschappelijk en binnen onze club veel emoties losgemaakt. In 2018 is het 80 jaar geleden dat de oprichting heeft plaatsgevonden. Het besluit nu niets te kunnen doen is dus zeker niet lichtvoetig genomen. De laatste reacties geven een teneur dat we dit slechts doen omdat we er even geen zin in hebben, laat heel helder zijn voor iedereen dat dit niet zo is. Het bestuur heeft samen met vrijwilligers, horeca en sponsoren de afgelopen jaren met ziel en zaligheid gewerkt aan een mooi programma. Ons langst zittende bestuurslid Coos van Rijswijk heeft er sinds de jaren 70 ongeveer een dagtaak aan.

De ‘vrienden van OVH’ hebben getracht om een alternatief programma op te zetten. Horeca en muziek; en dat is een fantastisch initiatief. Echter zonder een volledig programma volgens de vrienden niet haalbaar. De crux zit het dan ook in dat belangrijkste stuk. Het volledige programma kost enorm veel tijd en geld. Om aan te geven wat er gedaan moet worden heeft bestuur bij afvaardiging een opsomming gedaan van kosten en verplichtingen (onder meer vanuit vergunning) om een dag te organiseren. Er dient jaarlijks een veiligheidsplan te worden aangeleverd, EHBO, podium, geluid, toilet- en stroomvoorziening, om maar te zwijgen van de kosten van een Oranjedorp het tijdsbeslag van opbouw en schoonmaak. Die werkzaamheden kosten veel tijd en de financiële risico’s zijn groot.

Dit deel kan helaas dit jaar niet worden gedragen door de overgebleven 3 bestuursleden van de OVH. Wij betreuren het natuurlijk ook dat de vaste horecapartners waaronder Sportcafé De Slag hierdoor een fiks stuk inkomsten moeten missen.

De –veelal- emotionele en gekleurde berichtgeving, zoals “onverwacht” en “onbegrijpelijk”, doen geen recht aan de inspanningen die jarenlang door onze mensen zijn gedaan om alles in goede banen te leiden. Niet alleen leuke dingen maar ook het thuis brengen van beschonken feestgangers, sussen van ruzies en opruimen van heel veel rotzooi waren onderdeel van het takenpakket. Veel van die dingen bleven gevrijwaard van bedankjes of complimenten. OVH is niet de enige vereniging die kampt met onvoldoende bestuursleden en vrijwilligers. De vraag is natuurlijk of dergelijke initiatieven nog voldoende draagvlak hebben wij de inwoners.

Het bestuur is blij met het initiatief van de enthousiaste horeca in het centrum om groots uit te pakken met muziek en terrassen. Natuurlijk hopen wij dat het dorp ondanks alles vol zit met gezellige mensen.

Het einde? Betekent dit dan het definitieve einde van Koningsdag in Hoevelaken? Nee daar gaan wij niet van uit. Alle berichtgeving over dit onderwerp zal er naar onze mening toe leiden dat er mensen opstaan die tijd en energie willen steken in een volledig nieuwe opzet van Koningsdag en de andere programma onderdelen. Het dorp heeft veel enthousiaste inwoners. We zoeken door naar diegenen die dit enthousiasme willen inzetten voor een bruisende Oranjevereniging.

Tot slot wil ik dorpswijd melden dat ik trots ben op onze vrijwilligers en dankbaar voor de jarenlange inzet!! Zij hebben het mogelijk gemaakt dat er al die jaren een mooi feest is georganiseerd. Ook deze mensen hebben het nu zwaar met het besluit, ook al begrijpt iedereen waarom dat zo is. En voor alle Hoevelakers….ga niet op een droogje staan met Koningsdag maar geniet van onze fantastische horecaondernemers. De terrasjes staan vast en zeker voor jullie klaar.

John van de Bunt (voorzitter Oranjevereniging “Koningin Wilhelmina” Hoevelaken)

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen